Sirevåg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 58°30′8″N 5°48′7″Ø

Sirevåg
Land Norge Norge
Fylke Rogaland
Kommune
Areal 0.69 km²
Befolkning 551[a] (2013)
Bef.tetthet 798,6 innb./km²
Postnummer 4364 Sirevåg

Sirevåg er et tettsted i kommune på Jæren i Rogaland. Tettstedet har 551 innbyggere per 1. januar 2013, og ligger omtrent åtte kilometer sør for Brusand. Kommunesenteret Varhaug ligger ca. 22 kilometer nord for Sirevåg. Jærbanen har stopp her. Sirevåg er en kystbygd.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Sirevåg har en butikk, et bakeri og en fiskeleverandør og Felleskjøpet har bygget et mellomlager for kunstgjødsel. Lageret er innvendig omtrent like stort som to fotballbaner. Det ligger like bak Europas nest største skuldermolo som er 500 meter lang. Sirevåg har to moloer – én innenfor den andre. Den innerste er fra 1930, og den ytterste ble ferdigstilt 14. juli 2001. Skuldermoloen dobler havnens størrelse. Kaien har et fiskemottak, foruten rekepillingsbedriften Finny Sirevaag, fryselager og isfabrikk. I tillegg ligger også en stor hermetikkfabrikk her, Norsk Hundefor A/S.

Sirevågs «kongekai»[rediger | rediger kilde]

Sirevåg fikk sin første offentlige kai i 1916. Før da hadde de kun hatt bratte fjellvegger. Det var på det vis en helt vanlig fjellside ble kalt kongebrygga etter at kongen i 1685 og 1733 besøkte Sirevåg. Det siste kongebesøket var 5. juni 1995, da kongen var der for å se Ogna kirke som er fra 1200-tallet.

Tyskerhulene i Vedafjellet[rediger | rediger kilde]

Da de første tyske okkupantene kom til Jæren tidlig i 1941 satte de ut vakthold rundt havnområdet. Sommeren 1943 var en helt ny festning ferdig på Vedafjellet med fire kanoner, flere luftvernkanoner, panservernkanon, maskingevær, flammekastere, skyttergraver og brakker. De bygget festningen for å forhindre en landgang av de allierte. Nå til dags har det meste av det enten rustet vekk eller blitt fjernet. Men hulegangene i fjellet er fortsatt intakte og blir besøkt av et stort antall turister hvert år.