Calvin Coolidge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Calvin Coolidge
Calvin Coolidge photo portrait head and shoulders.jpg
Født John Calvin Coolidge Jr.
4. juli 1872, Plymouth, Vermont
Plymouth Notch
Død 5. januar 1933 (60 år), Northampton, Massachusetts
Northampton
Gravlagt Plymouth Notch Cemetery
Ektefelle Grace Coolidge
Far John Calvin Coolidge, Sr.
Barn John Coolidge, Calvin Coolidge, Jr.
Alma mater Amherst College
Yrke Politiker
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA
Språk engelsk
Religion Kongregasjonalistkirken
USAs 30. president
2. august 19234. mars 1929
Visepresident Charles Gates Dawes
Forgjenger Warren G. Harding
Etterfølger Herbert Hoover
USAs 29. visepresident
4. mars 19212. august 1923
President Warren G. Harding
Forgjenger Thomas R. Marshall
Etterfølger Charles Gates Dawes

Kart som viser resultatet av presidentvalget i USA i 1924. Blå stater stemte for demokraten John W. Davis, hvite for den progressive kandidaten Robert LaFollette, og røde for republikaneren Calvin Coolidge, som seiret med 382 valgmannstemmer, mot 87 for Smith og 13 for LaFollette.

John Calvin Coolidge jr. (født 4. juli 1872, død 5. januar 1933) var USAs 30. president i perioden 19231929

Som republikansk jurist fra Massachusetts jobbet han seg oppover på stigen i lokalpolitikken, hvor han til slutt ble guvernør. Han ble landskjent da han i 1919 stoppet en politistreik i Boston ved å kalle inn militærstyrker. Like etter ble han valgt til USAs 29. visepresident og ble president etter Warren G. Harding plutselig døde. Han ble valgt direkte til president i 1924 og hans tid som president var preget av stor økonomisk vekst. Hans presidentskap blir ofte sett på som en av de mest konservative i moderne historie.

Coolidge sikret ny tillit til presidentembetet som under Harding hadde blitt preget av skandaler, og han forlot Det hvite hus med sterk popularitet. Mange har senere kritisert han som en del av en generell kritikk mot laissez-faire preget økonomisk politikk. Hans omdømme ble vesentlig forbedret iløpet av president Ronald Reagans periode. Til syvende og sist er evalueringen av Coolidge delt mellom de som støttet hans nedbygging av staten, reguleringer og byåkrati, og de som var uenige i disse reformene.

Han var kjent som en meget fåmælt mann, og det vrimlet av anekdoter om hans korte, ofte bistre svar. Ved en offisiell middag forsøkte borddamen hans å smigre ham, og sa at hun hadde inngått et veddemål om at hun skal klare å få ham til å si mer enn to ord under middagen. «You lose», svarte presidenten («De taper»), og det var alt han sa den kvelden. En annen anekdote handler om da han kom hjem etter gudstjenesten en søndag, og kona hans spurte hva presten hadde talt om. «Synd», svarte ektemannen, og da hun ville vite hva han hadde sagt om synd, svarte han: «Han var imot det».

Hans politikk var preget av en reduksjon av statlig engasjement, men også av at han fornyet tilliten til embedet etter forgjengerens skandaler.


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bill Bryson: En sommer: Amerika 1927


Se også[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Warren G. Harding 
Amerikas forente staters president
Etterfølger:
 Herbert Hoover 
Forgjenger:
 Thomas R. Marshall 
Amerikas forente staters visepresident
Etterfølger:
 Charles Gates Dawes