Wikipedia:Undersider

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne siden er et utkast til en offisiell retningslinje på Wikipedia. Det er fritt fram for redigering av siden, men det anbefales at endringer beskrives på diskusjonssiden, og at omfattende endringer diskuteres der før de gjøres slik at andre lettere kan følge prosessen.

Bortsett fra i artikkelnavnerommet (hovednavnerommet), hvor undersidefunksjonen har blitt deaktivert på norsk Wikipedia, er undersider sider adskilt med en "/" (skråstrek) fra sin "forelder"-side.

Den kanskje enkleste måten å begynne en underside på er ved å lage en ny [[lenke]] som begynner med en / (skråstrek). Siden som denne lenken peker til anses som under sin vertside, og er titulert og lenket til som [[Forelderside/Underside]]. Det er mulig å opprette undersider av undersider. På toppen av hver underside kan du finne en tilbake-link (også kjent som brødsmuler) for å komme opp til sidens høyere nivåer.

Tillatt bruk av undersider[rediger kilde]

  1. Brukerundersider – ekstrasider innenfor ditt eget brukernavnerom, slik som f.eks. [[Bruker:Ola Nordmann/Artikkelkladd]] eller [[Bruker:Ola Nordmann/Om meg]].
  2. Underprosjekter-undersider – for prosjektspesifikke maler, diskusjoner og retningslinjer.
  3. Portal-undersider – for portalspesifikke maler og innhold.
  4. For å dele opp Wikipedia-prosess-sider (f.eks. Wikipedia:Sletting) som ellers ville blitt for store.
  5. Dokumentasjon-undersider for maler
  6. Arkivering av diskusjonssider – både artikkeldiskusjoner og brukerdiskusjoner blir vanligvis arkivert ved at man flytter diskusjonene til nummererte undersider. Dette gjør at diskusjonen forblir søkbar, istedenfor at en må gå igjennom sidehistorikken.

Forbudt bruk av undersider[rediger kilde]

  1. Skrive subjektive forgreninger
  2. Lage kladder eller store artikkelrevisjoner i hovednavnerommet, slik som [[Eksempelside/Kladd]], ettersom man kan finne disse ved bruk av Tilfeldig side-funksjonen – Skriv slike sider i diskusjonsnavnerommet (f.eks. [[Diskusjon:Eksempelside/kladd]].
  3. Bruke undersider for permanent innhold som er ment som en del av leksikonet.
  4. Lime inn kopier av opphavsrettsbeskyttet materiale for å "dele" med andre brukere. Brudd på opphavsretten er ikke tillatt på noen sider på Wikipedia.