Vepser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Med ordet veps tenker de fleste på de gule og svarte stikkevepsene
Vepser
Bie som samler pollen. Foto: Jon Sullivan
Bie som samler pollen.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hymenoptera
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: vepser,
årevinger
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Underklasse: Holometabole insekter
Antall arter: +600 000 globalt,
+8 000 i Norge
Habitat: på land
Utbredelse: kosmopolittisk
Delgrupper:

Vepser (tidligere årevinger) (Hymenoptera) utgjør en orden innen insektene og inkluderer trolig over 600 000 arter,[1] hvorav mer enn 146 000[1] er beskrevet og trolig flere enn 8 000 lever i Norge.[2] Noen av de mest kjente gruppene innen ordenen er maur, humler, bier og stikkvepser. Mange av artene spiller en viktig rolle i bestøvingen (pollinering) av planter. Flere grupper er sosiale.

Før ble gruppen kalt årevinger, men nå skal den kalles vepser. Navnet årevinger finnes ikke lenger i artsnavnebasen.[3] Gruppen består i hovedsak av maur, bier og veps. Maur er vanligvis vingeløse vepser, med tydelig «midje». Vepsene er smale og slanke, ofte med et tydelig «midje». Bier omfatter humler og bier, de er ofte bredere og mer hårete.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stikkveps, hører til stilkvepsene som har en innsnevring mellom for- og bakkroppen.
Skjematisk oversikt.
A: hode,
B: bryststykke,
C: bakkropp,
1: bakhodet,
2 og 3: punkøyne (ocelli),
4: fasettøye,
5: munnskjold,
6: antenne,
7: kinn,
8: kjever,
9: legg frambein,
10: lårring,
11: lår,
12: legg mellombein,
13: spore,
14: fotledd,
15: kloledd med klør
16: legg bakbein,
17: bukplate (sternit),
18: giftbrodd,
19: bakkroppsledd/plate (tergit)
20: bakvinge,
21: framvinge
Maur har knekte antenner, arbeidere mangler vinger. Maur er rovdyr og har kraftige kjever.
Flere av artene har svarte og gule farger, men ikke alle stikker.
Stikkevepser lever sosialt og har sekskantede celler i bolet.

Vepser er delt inn i to grupper etter forbindelsen mellom forkroppen og bakkroppen. Hos plantevepser er de forbundet i hele bredden, mens de hos stilkvepser er de avskilt ved en innsnøring, en «midje», en tynn stilk. denne innsnøringen er egentlig mellom det første og andre bakkroppsleddet.

De som har vinger, har fire gjennomsiktige vinger, ofte med et tydelig årenett. Forvingene og bakvingene kan hektes sammen med ulike innrettninger, som kroker eller hemper. Forvingene er større enn bakvingene. Noen av årevingene mangler imidlertid vinger, som noen parasittvepser og hunnene av maurvepsene. Hos maur mangler arbeiderne vinger.

Hodet er festet til kroppen i en tynn hals og er vanligvis meget bevegelig. Humler og bier har omdannet noen av munndelene til en lang eller kortere sugesnabel eller tunge. De andre har vanligvis kraftige kjever. Hos flere arter har hunnen et kort eller langt eggleggingsrør, hos broddveps er dette omdannet til en giftbrodd.

Larver hos bladveps har et tydelig hode og vorteføtter, og er lett å forveksle med sommerfugllarver. Noen plantevepslarver lever inne i planten, de mangler bein. Hos stilkvepser er larvene pølseformet og fotløse.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De ulike gruppene er spesialiserte noe som gir et mangfold av levevis. Flere lever enslige (solitære), noen lever i samfunn (sosiale), mens andre lever som parasitter. Mange arter er viktige for bestøvning av blomster, slik som bier og humler. Mange er predatore (rovdyr) og lever av andre mindre dyr. Enkelte, slik som parasittvepser kan ha larvestadiene i eller på andre dyr, mens de som kjønnsmodne (imago) lever av pollen og nektar.

Hunnen blir befruktet av hannen, men partenogenese forekommer. Et bemerkelsesverdig trekk er at hannindivider blir til av ubefruktede egg, mens hunnindivider blir til av befruktede egg. Dette skyldes at hanner er haploide (halvt kromosomtall) mens hunner er diploide (fullt kromosomtall).

Vepser gjennomgår fullstendig forvandling.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Vepser er i tradisjonelt delt i to grupper (underordener), planteveps og stilkveps.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Klopfstein, S., Vilhelmsen, L., Heraty, J. M., Sharkey, M., & Ronquist, F. (2013). The hymenopteran tree of life: evidence from protein-coding genes and objectively aligned ribosomal data. PLoS One, 8(8), e69344. DOI: https://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0069344
  2. ^ Ødegaard F og Lønnve OJ (2015) Vepser (Hymenoptera). Norsk rødliste for arter 2015. Artsdatabanken http://www.artsdatabanken.no/Rodliste/Artsgruppene/Vepser Arkivert 27. juni 2020 hos Wayback Machine. Besøkt 2020-06-24
  3. ^ Artsnavnebase. Artsdatabanken. 26. juni 2020. Årevinger. Besøkt 26. juni 2020. 
  4. ^ Tree of Life Web Project. 1995. Hymenoptera. Wasps, ants, bees, and sawflies.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Ottesen, P.S. (red.) 1993. Norske Insektfamilier og deres artsantall. NINA utredning 055, 40 sider.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]