Megaspilidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Megaspilidae
Nomenklatur
Megaspilidae
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVepser
OverfamilieCeraphronoidea
Økologi
Antall arter: ca. 450 kjente, 140 i Europa,
trolig ca. 45 i Norge
Habitat: larvene er parasitter
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Megaspilidae er en gruppe som hører til blant parasittvepsene og er en familie i ordenen vepser. Gruppen omfatter rundt 450 kjente arter fordelt på 12 slekter. Den er nesten ikke undersøkt i Norge, men det er trolig at vi har ca. 45 arter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Knøttsmå til små (gjerne rundt 1 – 2 mm), tettbygde snylteveps. De ligner på den beslektede familien Ceraphronidae men skiller seg fra disse ved at vingemerket er ganske stort, at "stilken" fremst på bakkroppen er nokså smal og at ryggsiden av thorax har tre lengdefurer. Hodet er nokså stort med store fasettøyne, antennene består av 9 – 11 ledd, det andre leddet er sterkt forlenget, antennen er knebøyd mellom ledd to og tre. Kroppen er gjerne svart uten særlig påfallende glans. Beina er korte, spinkle, ofte gulaktige. Vingene er avrundede, med sterkt redusert årenett. Langs forvingens forkant går det en åre (costa) til ca. 2/3 ut i vingen, denne ender i et stort og mørkt vingemerke (pterostigma) før den forsetter i en bue bakover. Ellers er det ingen årer. Vinegene er kledt med små hår (microtrichia). Ganske mange arter er helt vingeløse. Bakkroppen er mer eller mindre pæreformet og nokså liten, eggleggingsrøret hos hunnen er kort og stikker ikke ut.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De er parasitoider, som utvikler seg på larver eller pupper av ulike insekter og til slutt dreper disse før de forpupper seg. Biologien til denne gruppen er dårlig kjent, men man vet at en del arter er ektoparasitoider (det vil si at de lever på utsiden av verten) på pupper av fluer, andre snylter på nettvinger, nebbmunner, eller de er hyperparasitoider som snylter på andre snylteveps i gruppene Braconidae og Chalcidoidea.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Dendrocerus halidayi, hann
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Foto av en afrikansk art: [1]
  • Fauna Europaea, utbredelsesdatabase over europeiske dyr: [2] Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.
  • Ottesen, P.S. (1993, revidert 1999) Norske insekter og deres artsantall. NINA utredning 55: 1-40. [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]