Hopp til innhold

Chalcidider

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chalcidider
Bruchophagus roddi
Nomenklatur
Chalcidoidea
Populærnavn
chalcidider,
chalcidoide vepser
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVepser
InfraordenProctotrupomorpha
Økologi
Antall arter: 22 000 i verden
5000 i Europa
ca. 550 i Norge
Habitat: «overalt», der vertsdyrene lever
Utbredelse: hele verden
Inndelt i
Vinge hos vepser i gruppen Chalcidider.
Smv: subcosta
Mv: marginal åre (costa)
Pmv: postmarginal åre
Stv: stigmal åre
U: uncus
St: vingemerke, (stigma)

Chalcidider eller chalcidoide vepser (Chalcidoidea) hører til ordenen vepser. Gruppen regnes som parasittveps, selv om noen arter er plantespisere og ikke parasitter.

Chalcidider er en av de mest artsrike gruppene av vepser og består av omtrent 22 000 kjente arter. Det er antatt at artstallet er mye høyere, et sted mellom 60 000 og 500 000 arter. Særlig i tropiske områder er det mange uoppdagede arter.

En interessant gruppe er fikenvepsene, som spiller en viktig rolle i bestøvningen av fiken.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Chalcidoide vepser er svært små vepser, mange av artene er knapt en millimeter lange. Fargene varierer mye, men de fleste er mørke på farge og ofte metallisk farget i grønt eller blått.

er små, har mørk farve, ofte metallisk blå eller grønne. De kjennes også på at vingene er redusert.

Vingene er klare eller svakt røykfarget og karakteristiske for de chalcidoide vepsene. Vingemerket er lite og bare enkelte årer i framkant av vingen er tydelig. Resten av vingen er uten et markert årenett, men har små korte hår på oversiden.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De fleste artene er parasittoider på andre insekter. Hunnen legger egg på eller i verten når denne er i egg eller larvestadiet. Vertene finnes både blant sommerfugler, tovinger, biller og plantesugere.

Noen få arter er planteetere, og larvene ernærer seg på innsiden av frø, stengler og galler.

Disse vepsene fins nesten overalt, og særlig på blomster og plantemateriale, skjønt de ofte blir oversett på grunn av sin lille størrelse.

Chalcidoide vepser tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der vepsens indre og ytre organer endres. Larvens bøyelige og myke kropp omdannes til en puppe med et hardt skall. Når skallet er hardt begynner omdanningen fra larve til den voksne (imago) vepsen. De indre organer brytes i varierende grad ned til en cellemasse. En omorganisering skjer og dyret bygges opp igjen.

Nyttige insekter[rediger | rediger kilde]

Chalcidoide vepser som gruppe betraktet er generelt nyttige for mennesker; de holder en rekke insekter som regnes for skadedyr under kontroll. Mange arter har blitt importert for å holde bestanden av skadedyr nede. Biologisk kontroll av skadedyr skjer vanligvis bare i veksthus og ikke i det fri.

De har en viktig betydning i økosystemer, som kanskje ikke forstås fullt ut.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Systematikken for gruppen Chalcidider (Calcaoidea) er ennå ikke avklart og endringer kan derfor skje.

I tradisjonell systematikk har de chalcidoide vepsene blitt delt inn i disse familiegruppene.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Grissell, E. E., and M. E. Schauff. 1990. A handbook of the families of Nearctic Chalcidoidea (Hymenoptera).Entomological Society of Washington (Washington, D.C.) Handbook 1:1-85. Online Arkivert 5. desember 2007 hos Wayback Machine.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]