Darwinvepser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Darwinvepser
Nomenklatur
Ichneumonidae
Latreille, 1802
Populærnavn
darwinvepser,
praktvepser,
snyltevepser
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVepser
OverfamilieIchneumonoidea
Økologi
Antall arter: 60 000+
Habitat: parasitter
Utbredelse: kosmopolitisk
Inndelt i

Darwinvepser (Ichneumonidae) er en familie av parasittvepser som tilhører ordenen vepser (Hymenoptera). Familien er svært artsrik og inneholder blant annet store snylteveps. Man regner med minst 60 000 arter på verdensbasis, men antallet kan være betydelig større.

Noen grupper, blant andre Agriotypinae, består hovedsakelig av arter som livnærer seg på vannlevende insekter. Disse gruppene kan av og til bli regnet som selvstendige familier. I Norge finnes det trolig minst 2 000 arter eller mer, men til nå er det påvist cirka 1 700.[1][2][3][4] Flere av artene er viktige i biologisk kontroll av skadeinsekter.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

De fleste darwinvepser er middelsstore til store, slanke (5 – 50 mm lange), men noen arter blir opptil 80 mm, snylteveps. Hodet er lite og rundt med tre punktøyne (ocelli) i pannen. Antennene er lange og tynne, trådformede med minst 16 ledd. De er gjerne svarte med lyse ringer. Beina er lange og gjerne forholdsvis kraftige, med markerte sporer på leggene (tibiae). De er ofte mer eller mindre røde eller gulaktige. Vingeårene er velutviklede, forvingen har markert vingemerke (pterostigma) og tre lukkede celler midt i vingen. Bakkroppen er slank, ofte flattrykt ovenfra eller fra sidene. Hunnene har ofte et langt eggleggingsrør som stikker ut bak bakkroppsspissen, dette kan være betydelig lengre enn resten av kroppen. På farge er de ofte svarte med gule eller røde tegninger, eller rødlige.

Ichneumon suspiciosus er en typisk art

Larvene er hvite og pølseaktige, som vanlig for arter som lever som parasitter.

Atferd[rediger | rediger kilde]

De er parasitoider, som utvikler seg på larver eller pupper av ulike insekter og til slutt dreper disse før de forpupper seg. De fleste insekter, unntatt de minste, blir angrepet av medlemmer av denne familien, særlig hyppige er de på larvene til sommerfugler (Lepidoptera). Hunnene bruker sitt ofte lange eggleggingsrør til å plassere ett egg på en passende vert. Stikket dreper ikke verten, men vil i enkelte tilfeller lamme den. Vepselarven spiser verten levende fra innsiden og begynner med fettvev og kjønnsorgan, og avslutter først til sist med å spise livsviktige organer.

Eggleggningsrøret (ovipositor) er det samme organet som er utviklet til en giftbrodd hos broddvepser, men Darwinvepsene, bortsett fra undergruppen Ophioninae, kan ikke stikke mennesker.

Rhyssa persuasoria borer i en trestamme

Arter med svært langt eggleggingsrør bruker dette til å nå fram til verter som lever vanskelig tilgjengelelig, for eksempel den store arten Rhyssa persuasoria som borer dypt ned i tre for å legge egg på larver av bartrevepser (Siricidae). Darwinvepsene er livlige, raske insekter som vanligvis løper og flyr raskt. Flere av artene kan studeres ved å sette opp et insekthotell. De fleste er aktive om dagen i solskinn, men det finnes også noen som flyr om natten og gjerne kommer til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familiens utbredelse er litt uvanlig i og med at det største artsmangfoldet ikke ser ut til å være i tropene som for de aller fleste andre insekter, men i tempererte områder. Ellers finnes disse vepsene nesten over alt der insekter forekommer. Artene som lever lengst mot nord er ofte vingeløse.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Ophion luteus (Ophioninae) er en vanlig og karakteristisk art

Inndelingen omhandler kun europeiske grupper. Disse er listet i alfabetisk rekkefølge, men slektskapet mellom dem er lite utredet. Det finnes cirka 37 underfamilier, hvorav 33 er representert i Norge.[5]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Riedel, M. og Hansen, L.O. 2013. Ichneumonidae (Hymenoptera) new to the fauna of Norway, Part 6. Norwegian Journal of Entomology 60: 190-195
  2. ^ Riedel, M. og Hansen, L.O. 2012. Ichneumonidae (Hymenoptera) new to the fauna of Norway, Part 5. Norwegian Journal of Entomology 59: 219-228
  3. ^ Humala, A.E. (2015) Orthocentrinae (Hymenoptera, Ichneumonidae) species new to the fauna of Norway. Norwegian Journal of Entomology 62:1-8
  4. ^ Haraldseide, Håkon (2015) Five ichneumonid wasps (Hymenoptera, Ichneumonidae) new to Norway. Norwegian Journal of Entomology 62: 133-134.
  5. ^ «Artsnavnebase». Artsdatabanken. Besøkt 14. november 2013. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]