Cynipoidea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cynipoidea
en representant for Figitidae
Nomenklatur
Cynipoidea
Populærnavn
galleveps-lignende
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVepser
InfraordenProctotrupomorpha
Økologi
Antall arter: ca. 3000,
trolig ca. 170 i Norge
Habitat: parasitter
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Cynipoidea er en gruppering av insekter som hører til gruppen snyltevepser (Parasitica). Det er vanlig i dag å dele gruppen i fem familier, men alle disse bortsett fra Cynipidae og Figitidae er svært artsfattige.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (1 – 20 mm), mørke vepser. Kroppen er nesten alltid flattrykt fra sidene, hodet relativt lite med lange, trådformede antenner og tre punktøyne i pannen. Fasettøynene er oftest relativt små. Forkroppen (thorax) er høyere enn bred. De fleste har velutviklede vinger med tydelig årenett, men mange gallevepser er vingeløse. De har tydelig vepsetalje (petiolus). Bakkroppen er nesten alltid mye høyere enn bred, ofte med en skarp "egg" langs ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Familien gallevepser (Cynipidae) lager karakteristiske galler på ulike planter, der larvene utvikler seg. Når hunnen legger egg på næringsplanten, sprøyter hunn inn gift som får planten til å vokse abnormt og danne en galle rundt den voksende larven. De andre familiene i gruppen er stort sett parasitoider som snylter på ulike insekter.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]