Dryinidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dryinidae
omriss av en typisk dryinide-hunn
Nomenklatur
Dryinidae
Populærnavn
Kloveps
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVepser
OverfamilieChrysidoidea
Økologi
Antall arter: ca 1600 i verden, 107 i Europa, 32 i Norge
Habitat: parasitoidersikader
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Dryinidae er en familie av stilkvepser. Disse små, gjerne maurlignende vepsene er parasitoider som snylter på sikader. Man kjenner ca. 1600 arter, 107 er funnet i Europa og 32 arter i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små, slanke, gjerne litt maur-lignende vepser, ofte gulaktige på farge. Hodet er bredere enn langt og snørt av fra bakkroppen med en tynn "hals". Antennene er trådformede, ikke knebøyde, slik kjenner man de vingeløse artene fra maur. Forkroppen (thorax) er forholdsvis liten og smal. Mange, spesielt hunner, er vingeløse, andre (inkludert hannene av de fleste artene) har velutviklede vinger. Beina er forholdsvis lange, lårene gjerne litt tykke. Hos hunnenen av mange arter har framføttene (protarsi) merkelige vedheng som danner tanglignende gripeorganer. Bakkroppen er mer eller mindre pæreformet, festet til forkroppen med en smal "stilk" (petiolus). Hunnens brodd stikker litt ut fra bakkroppsspissen. Angrepne sikader kjenner man lett igjen på at de har en stor, hard, poseaktig utvekst som stikker ut fra siden av thorax nær hodet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Dryinidene er parasitoider som angriper de større artene av sikader (Auchenorrhyncha), i Norge mest på skumsikader (Aphrophoridae) og de større artene av dvergsikader (Cicadellidae). Hunnen bruker sine omdannede framføtter med gripeorganer til å holde fast en sikadenymfe når hun legger et egg på den. Noen av larvene utvikler delvis på utsiden av sikaden, og man ser en markert, hard utposning på sidene av thorax eller på bakkroppen. Sikadene utvikler seg gjerne noe unormalt, blant annet er kjønnsorganene hos angrepne sikader gjerne mer eller mindre forkrøplede, der er har gjerne også unormale, bleke flekker. Ellers blir sikaden tilsynelatende voksen, men aldri kjønnsmoden, og dryinide-larven dreper den til slutt.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

En sikadenymfe av familien Issidae med en dryinide-larve på høyre side under vingeknoppen
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]