Broddvepser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Broddvepser
Jordveps (Vespoidea)
Jordveps (Vespoidea)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Aculeata
Norsk(e) navn: broddvepser,
broddkvefser,
broddhvepser
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Vepser
Underorden: Stilkvepser
Antall arter: 70 000
Habitat:
Utbredelse: kosmopolittisk
Delgrupper:
Brodden er fryktet hos mange mennesker, denne brodden tilhører en av stikkevepsene.

Broddvepser omfatter de mest påfallende vepsene, blant annet de gule og svarte stikkevepsene. Flere av artene lever sosialt, men noen lever enslige (solitære veps).

Delgruppene er Apoidea (med bl.a. bier), Chrysidoidea (gullvepser og beslektede arter) og Vespoidea (som omfatter maur, stikke-, grave- og noen andre grupper av vepser).

Navnet refererer til brodden. Brodden er opprinnelig eggleggningsrøret (ovipositor) som er omdannet til en stikkebrodd med tilhørende giftkjertel. De andre delgruppene blant vepsene, plante- og parasittvepser, mangler brodd.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Slektskapsforholdene mellom broddvepsenes delgrupper er avklart i ulik grad. Overfamilien Sphecoidea (gravevepser) er i nyere systematikk plassert inn i (del av) gruppen Vespoidea. Likeså er det i nyere systematikk store endringer i overfamilien Apoidea. Det finnes derfor flere ulike måter å dele inn (systematisere) broddvepsene på. Dette er en tradisjonell måte.

Flere av gruppene (familiene) har norske navn, men ikke alle. Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]