Eulophidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eulophidae
Colpoclypeus florus legger egg på sommerfugl-larve
Colpoclypeus florus legger egg på sommerfugl-larve
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eulophidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Årevinger
Overfamilie: Chalcidider
Antall arter: ca. 4500 kjente, 1163 i Europa,
300 i Norge
Habitat: larvene er parasitter
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Eulophidae er en gruppe som hører til blant parasittvepsene og er en familie av årevingene. Gruppen omfatter rundt 4500 kjente arter fordelt på rundt 300 slekter. Det er funnet 1163 arter i Europa, og man regner med at den kan være 300 i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små, mørke snylteveps, gjerne metallfargede. De kan kjennes på at føttene (tarsene) er fire-leddete (fem-leddete i andre Chalcidoidea) og at sporen på fram-leggen (protibia) er kort og rett (lang og krum hos de fleste andre Chalcidoidea). Antennene består av 10 eller færre ledd, de er knebøyde og de 2-4 første leddene danner et "skaft" (funiculus). Hodet er kort og bredt, med tre punktøyne (ocelli) i pannen. Antennene er forholdsvis korte, ofte litt kølleformede. Kroppen er oftest forholdsvis bred, men kan også være lang og smal. Den er markert innskåret mellom for- og bakkroppen. Beina er spinkle, oftest lyse på farge. Vingene er avrundede, vanligvis med korte hårfrynser langs ytter- og bakkantene. Forvingen har en åre (costa) langs framkanten ut til litt utenfor midten, denne ender i et kort vingemerke, ellers ingen årer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De aller fleste av eulophidene er parasitoider, men det finnes noen få arter som har larver som utvikler seg på planter. Gruppen utnytter de fleste landlevende leddyr-grupper, blant annet er de en av bare to årevinge-grupper som snylter på trips (Thysanoptera). Det finnes også en art som lever i ferskvann, som parasitoid på biller i familien Psephenidae. Eulophidene angriper alle livsstadier, både egg, larver, pupper og voksne insekter. De fleste artene parasiterer larver som lever skjult, særlig blad-minerende sommerfugler, tovinger og årevinger. Det er også noen som utvikler seg på galledannende midd og rundormer. Noen larver bør klassifiseres som rovdyr og ikke parasitoider, for de kryper rundt og dreper mange byttedyr i løpet av larvetiden.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Natural History Museum, Universal Chalcidoidea Database [1]
  • Fauna Europaea, utbredelsesdatabase over europeiske dyr: [2]
  • Ottesen, P.S. (1993, revidert 1999) Norske insekter og deres artsantall. NINA utredning 55: 1-40. [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]