Figitidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Figitidae
Leptopilina boulardii, en parasitt på bananflue
Leptopilina boulardii, en parasitt på bananflue
Vitenskapelig(e)
navn
:
Figitidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Vepser
Overfamilie: Cynipoidea
Antall arter: ca 1500 i verden<br ca. 425 i Europa, trolig ca. 120 i Norge
Habitat: parasitoider
Utbredelse:
Delgrupper:

Figitidae er en familie av stilkvepser. De er beslektet med gallvepser (Cynipidae) men i motsetning til disse er de parasitoider som snylter på andre insekter. Man kjenner ca. 1500 arter, omtrent 425 er funnet i Europa og det er sannsynlig at vi har ca. 120 arter i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (1 – 6 mm), ofte metallisk fargede vepser. Hodet er nokså lite og avrundet. Antennene er lange og perlekjede-formede. Forkroppen (thorax) er høyt hvelvet. Beins er temmelig korte og spinkle, vingene har redusert årenett. Bakkroppen er flatklemt fra sidene, høyt hvelvet, adskilt fra forkroppen med en markert "vespetalje" (petiolus). Hunnens eggleggingsrør er ofte ganske langt.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Figitidene er parasitoider, larvene snylter på larver av tovinger (Diptera), nettvinger (Neuroptera), eller de er hyperparasitoider som snylter på snylteveps som angriper bladlus. Det er også noen som lever som såkalte inkviliner inne i galler laget av gallvepser, dette er trolig familiens opprinnelige levesett.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger www.faunaeur.org – utbredelsesdatabase for europeiske dyr. Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.. Andre klassifikasjoner fører ofte Anacharitinae, Charipinae og Eucoilinae som egne familier.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]