Evanioidea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Evanioidea
Gasteruption jaculator, hunn
Gasteruption jaculator, hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ichneumonoidea
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Årevinger
Underorden: Stilkvepser
Antall arter: minst 2000,
ca. 8 i Norge
Habitat: åpne områder
Utbredelse: kosmopolittisk
Delgrupper:

Evanioidea er en gruppe som hører til blant parasittvepsene og er en overfamilie av årevingene. Det finnes trolig minst 2000 arter fordelt på tre familier, Aulacidae, Evaniidae og Gasteruptiidae. Alle tre familiene finnes i Norge men de er artsfattige, vi har trolig ca. åtte arter til sammen. I tillegg til de nålevende gruppene fører man fire eller fem grupper som bare er kjent fra fossiler til denne overfamilien.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore, vanligvis mørke snylteveps. Denne gruppen kjennetegnes ved at bakkroppen (gaster) er festet høyt oppe på propodeum (som egentlig er første bakkroppsledd, men ser ut som en del av thorax). Antennene er lange og trådformede. Hodet er middelsstort og rundt til noe avflatet og sitter på en tynn «hals». Forkroppen (thorax) er noe flattrykt fra sidene. Bakbeina er lange og kraftige. Hunnen har ofte et langt eggleggingsrør som stikker ut bak bakkroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De er parasitoider, som utvikler seg på ulike insekter og til slutt dreper disse før de forpupper seg. Det tre familiene parasiterer ulike insektgrupper. Aulacidae lever på vedborende løvtrevepser, trebukker og praktbiller, Evaniidae parasiterer eggkapslene til kakerlakker mens Gasteruptiidae snylter på solitære bier, gravevepser og andre årevinger som har larvene sine i tunneler i bakken. De voksne vepsene kan man treffe på blomster der de drikker nektar.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste


Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]