Godalming

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Pepperpot, Godalmings tidligere rådhus.
High Street.

Godalming er en småby i grevskapet Surrey i sørøstre England.

Godalming tilhører distriktet Waverley, syv kilometer sør for Guildford. Byen, som har cirka 21.000 innbyggere,[trenger referanse] ligger ved elven Wey og ligger innen Stor-Londons pendlingsområde.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen har eksistert siden angelsaksisk tid og nevnes i Domesday Book som «Godalminge», eid av Wilhelm erobreren og med 400 innbyggere.[trenger referanse] Navnet kommer fra saksisk for «Godhelms Ingus», «Godhelms familie», og viser sannsynligvis til en tidlig eier av en eiendom på stedet.[trenger referanse]

I år 1300 fikk byen rett til å holde et ukentlig marked doruten et større årlig marked. På denne tid var byens hovednæring ullveving noe som senere bidro til byens økonomi frem til 1600-tallet. Da ble næringene utvidet til strikkede strømper, lærprodukter og papirproduksjon.

I 1764 ble det bygd en kanal til nabobyen Guildford, som i sin tur var knyttet til Themsen med en kanal. Ved midten av 1800-tallet hadde byen en befolkning på 6.500 innvånere, og begynte også å bli lokkende for togpendlere til London da jernbane ble bygget dit i 1849.[trenger referanse]

Elektrisitetsnett[rediger | rediger kilde]

Godalming ble berømt da byen i september 1881 ble den første verden med elektrifisert.[trenger referanse] Dette elektrisitetsnettet ble forsynt med elektrisitet fra en vekselstrømsgenerator fra en turbin i elven Wey ved Westbrook Mill. Tre år senere ble gassbelysning gjeninnført etter vanskeligheter for eleren Siemens. I 1904 kom elnettet i byen i gang i gjen.

Annet[rediger | rediger kilde]

Havearkitekten Gertrude Jekyll bodde i Munstead Wood i Godalming. Filmen The Holiday ble innspilt delvis i byen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]