Godalming

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 51°11′N 0°37′V

The Pepperpot, Godalmings tidligere rådhus.
High Street.

Godalming er en småby i grevskapet Surrey i sørøstre England.

Godalming tilhører distriktet Waverley, syv kilometer sør for Guildford. Byen, som har cirka 21.000 innvånere, ligger ved elven Wey og ligger innen Storlondons pendlingsområde.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen har eksistert siden angelsaksisk tid og nevnes i Domesday Book som «Godalminge», eid av Wilhelm erobreren og med 400 innvånere. Dens navn kommer fra saksisk for «Godhelms Ingus», «Godhelms familie», og viser sannsynligvis til en tidlig eier av en eiendom på stedet.

I år 1300 fikk byen rett til å holde et ukentlig marked doruten et større årlig marked. På denne tid var byens hovednæring ullveving noe som senere bidro til byens økonomi frem til 1600-tallet. Da ble næringene utvidet til strikkede strømper, lærprodukter og papirproduksjon.

I 1764 ble det bygd en kanal til nabobyen Guildford, som i sin tur var knyttet til Themsen med en kanal. Ved midten av 1800-tallet hadde byen en befolkning på 6.500 innvånere, og begynte også å bli lokkende for togpendlere til London da jernbane ble bygget dit i 1849.

Elektrisitetsnett[rediger | rediger kilde]

Godalming ble berømt da byen i september 1881 ble den første verden med elektrifisert. Dette elektrisitetsnettet ble forsynt med elektrisitet fra en vekselstrømsgenerator fra en turbin i elven Wey ved Westbrook Mill. Tre år senere ble gassbelysning gjeninnført etter vanskeligheter for eleren Siemens. I 1904 kom elnettet i byen i gang i gjen.

Annet[rediger | rediger kilde]

Havearkitekten Gertrude Jekyll bodde i Munstead Wood i Godalming. Filmen The Holiday ble innspilt delvis i byen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]