Dundee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dundee
442 dundee header.png

Flagg

LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landSkottland Skottland
Region:City of Dundee
Trad. grevskap:Angus
StatusBy (town)
PostnummerDD1, DD2, DD3, DD4, DD5
Retningsnummer01382
Areal67 339 690 kvadratmeter
Befolkning143 090 (2005)
Bef.tetthet0 innb./kvadratmeter
Høyde o.h.18 meter
Kart
Dundee
56°27′50″N 2°58′12″V

Dundee (Dùn Dèaghskotsk gælisk) er Skottlands fjerde største by, og ligger på nordsiden av Firth of Tay. Byen er bygget på en basaltpropp av en utdødd vulkan (174 m), nå kalt Dundee Law.

Utsyn over byen med Tay og Tay Bridge i framgrunnen.
St. Andreaskatedralen i byen er bispesete til det katolske Dunkeld bispedømme

I løpet av den yngste jernalderen var stedet en pictisk bosetning. I boken «History of the Scottish People» (1527) foreslår Hector Boece at det pictiske navnet var Alec-tum i betydningen «et vakkert sted». Dette navnet ble brukt sammen med det moderne så sent som til 1607, ifølge William Camden.

Tradisjonelt har Dundee ligget innenfor grevskapet Angus. Fra 1975 ble byen det administrative senter for regionen Tayside Region (og var selv administrert som en av distriktene av denne regionen). Siden avskaffelsen av distrikter i 1996 er City of Dundee (inkludert byen Broughty Ferry) blitt en enhetlig myndighet og derfor blitt Skottlands minste region.

Dundee feiret sitt 800-årsjubileum i 1991, og er kjent som «City of Discovery» til ære for skipet som tok Robert Falcon Scott til Antarktis på hans første ekspedisjon, RRS «Discovery». Fartøyet ble bygget i Dundee i 1901, og er i dag på utstilling i byen.

Den 5. mars 2004 fikk Dundee tilegnelsen «Fairtrade City»-status, altså rettferdig handelsby.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen og viken sett fra fjellet Dundee Law. (Foto: Hans Musil)

William I av Skottland tilkjente byen status av burgh ved kongelig brev i 1191. Hans bror David, 8. jarl av Huntingdon, sies å ha gitt byen navn, Dondum Dei (Guds gave) etter så vidt å ha berget livet på veg tilbake fra korstog. Dette er sannsynligvis bare populære forestillinger. Navnet kommer fra Dun Dèagh som betyr borgen på Tay. ‘Dun’ («borg») er et vanlig førsteledd i skotske stedsnavn, som f.eks. Dunfermline og Dunkeld.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]