Glastonbury

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Glastonbury
Utsikt mot Glastonbury sett fra Tor
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktMendip
Admin. grevskapEnhetlig myndighet
Seremon. grevskapSomerset
StatusBy (city)
PostnummerBA6
Retningsnummer01458
Befolkning8 932 (2011)
Kart
Glastonbury
51°08′55″N 2°42′50″V

Glastonbury er en liten by i Somerset, England, beliggende på et tørt sted i det lavtliggende våtlandsområdet Somerset Levels, 37 km sør for Bristol. Byen, som ligger i det administrative distriktet Mendip, har i henhold til folketellingen i 2011 en befolkning på 8 932 innbyggere.[1] Glastonbury er mindre enn 2 km fra elven Brue fra den større byen Street.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Spor fra gangveier og veifyllinger gjort av tømmerstokker i oldtiden, som Sweet Track, viser at området har vært bosatt siden neolittisk tid (steinalderen). Bronsealderens Glastonbury Lake Village (som er et moderne navn) var en landsby formet som en crannóg eller menneskeskapt øy med hus og hytter på stolper i innsjøen. Denne ligger ved det gamle elveløpet til Brue, rundt 3 km vest for dagens by Glastonbury. Angelsaksiske Centwine, konge av Wessex i 676686, var den første beskytter av klosteret Glastonbury Abbey som kom til å dominere byen de neste 700 årene. Som et av de fremste og viktigste klostre i England, var det lokaliseringen av Edmund Jernsides kroning i 1016. Mange av de eldste bevarte bygningene i byen, inkludert Tribunal, George Hotel og vertshuset Pilgrims' Inn og Somerset Rural Life Museum, som er basert i en gammel tiendelåve, er tilknyttet klosteret. Kirken for Johannes Døperen er datert til 1400-tallet.

Byen ble et senter for handel, noe som førte til reisningen av markedskors, konstruksjonen av Glastonburykanalen, og Glastonbury og Street jernbanestasjon, den største stasjonen langs den opprinnelige Somerset and Dorset Joint Railway. Brue Valley Living Landscape er et bevaringsprosjekt administrert av Somerset Wildlife Trust. Nær ved ligger nasjonalparken Ham Wall.

Glastonbury har blitt beskrevet som New age-samfunn som har tiltrukket seg folk med slike livsholdninger og nyhedenske strømninger.[2][3] Stedet er kjent for myter og legender knyttet til Glastonbury Tor, Josef fra Arimatea, Den hellige gral, og kong Arthur. Det har blitt hevdet at Josef kom til Glastonbury og stakk staven sin ned i bakken og derfra vokste det opp en form for hagtorn kalt Glastonbury Thorn. Landskapet rundt byen har blitt hevdet å representere zodiaken (dyrekretsen), dog uten større holdepunkter. Glastonburyfestivalen, som arrangeres årlig siden 1981 i nabolandsbyen Pilton, har sitt navn etter byen.[4]

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Glastonbury har følgende vennskapsbyer:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Glastonbury Parish». Neighbourhood Statistics. Office for National Statistics.
  2. ^ Craig, David: «Capital of the New Age». Strum.
  3. ^ Lambert, Tim: «A brief hostory of Glastonbury, Somerset»
  4. ^ (en)The history of Glastonbury festival Arkivert 4. september 2016 hos Wayback Machine.
  5. ^ «British towns twinned with French towns» [via WaybackMachine.com]. Archant Community Media Ltd. Arkivert fra originalen den 5. juli 2013
  6. ^ «Twinning» Arkivert 5. desember 2014 hos Wayback Machine., Glastonbury Town Council
  7. ^ «Patmos» Arkivert 5. desember 2014 hos Wayback Machine., Glastonbury Town Council

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ashe, Geoffrey (1957): King Arthur's Avalon: The Story of Glastonbury, nyutg. 2007, The History Press

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]