Terracina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Terracina

Våpen

LandItalias flagg Italia
Region Lazio
ProvinsProvinsen Latina
StatusKommune
InnbyggernavnTerracinesi
HovedstadTerracina
Tilstøtende kommunerFondi, Monte San Biagio, Pontinia, Sabaudia, San Felice Circeo, Sonnino
Postnummer04019
Retningsnummer0773
Areal136,59 km²[1]
Befolkning44 720[2] (2023)
Bef.tetthet327,4 innb./km²
Høyde o.h.22 meter
ISTAT-nummer059032
Kart
Terracina
41°17′00″N 13°15′00″Ø

Terracina er en by i den italienske provinsen Latina i Lazio-regionen. Byen hadde i 2011 litt over 44 657 innbyggere, men innbyggertallet mangedobles i sommermånedene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Jupiter Anxur-templet

I antikken gikk Terracina under navnene Tarracina eller Anxur. Allerede i 519 f.Kr. kom byen under romersk herredømme, men navnet Tarracina tyder på at byen har aner tilbake til etruskernes storhetstid. Volsci-folket i fjellene kjempet i flere år mot romerne om kontroll over byen. Anxur var volscienes navn på byen. Terracina lå strategisk til og ble enda viktigere da Via Appia ble lagt gjennom byen i 312 f.Kr. Terracina har senere vært styrt av mektige romerske familier og før Italias samling var byen en del av Vatikanstaten.

I dag er byen et populært feriested, først og fremst for italienere, men i de senere år har også skandinaviske turister oppdaget byen for alvor.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Severdigheter er blant andre Jupiter Anxur-tempelet på toppen av det 227 meter høye Monte Sant Angelo. Tempelet ble påbegynt i det fjerde århundre f.Kr., men de fleste ruinene stammer fra første og andre århundre f.Kr. I middelalderen ble det bygget et kloster og en kirke dedikert til erkeengelen Mikael oppå de gamle tempelruinene.

Infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Toglinjen etter skredet
Toglinjen etter skredet 20.09.2012

Jernbanelinjen Priverno-Fossanova til Terracina ble rammet av steinskred den 20. september 2012[3] og siden da har det ikke gått tog til Terracina. For å ta tog til Roma eller Napoli må man til stasjonen Priverno-Fossanova eller Monte San Biagio. Begge stasjoner kan nås med buss.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]