Audun Tylden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Audun Tylden
Født 29. oktober 1948
Død 24. januar 2011 (62 år)
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Kongens fortjenstmedalje, Bjellesauprisen, Spellemannprisens bransjepris

Audun Tylden (født 29. oktober 1948Voss, død 24. januar 2011 i Grasse i Frankrike[1]) var en norsk platedirektør og plateprodusent. Han ble født på Voss og vokste opp i Trondheim. Han hadde verv som styreformann i FONO og formann av Spellemannkomitéen. Han var ansatt som innspillingssjef i PolyGram1970-tallet og ble senere sjef for norskavdelingen i samme selskap. I 1981 startet han plateselskapet Slagerfabrikken sammen med blant andre Jan Paulsen, Tom Hovde og Ola Selvær. De to førstnevnte drev selskapet sammen inntil det ble solgt til Sonet i 1989, som igjen ble solgt til Polygram i 1992 og senere til Universal Music. Tylden fortsatte i selskapet frem til 1992 da han sammen med Tom Hovde startet plateselskapet Tylden & Co. Han var daglig leder i selskapet fram til han døde i 2011 etter lengre tids sykdom.[2]

Audun Tylden arbeidet nært i alle år med mange norske artister, blant annet Øystein Sunde, Lillebjørn Nilsen, Alf Cranner, Olav Stedje, Ole Ivars, Vazelina Bilopphøggers, Marius Müller, Trøste & Bære, DDE, Ketil Bjørnstad, Lava, Odd Børretzen, Lars Martin Myhre, Saft og Tobben & Ero. Han var også engasjert i klassisk musikk gjennom flere utgivelser med Kjell Bækkelund.

Tylden fikk Bjellesauprisen av FONO i 2004 for at «han i 30 år har stått på barrikadene for norsk musikk og norske artister» samt bransjeprisen under Spellemannprisen 2008. I februar 2009 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull for sin store innsats for musikk med norske tekster.

I 2011 innstiftet Fondet for norske plateprodusenter Audun Tyldens Minnepris, til minne om Tylden.

Audun Tylden var sønn av professor Per Tylden og far til musikeren Andreas Tylden som blant annet har vært vokalist i JR Ewing.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]