Hopp til innhold

Marinedepartementet (USA)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marinedepartementet
Department of the Navy
TypeDepartement
VirkeområdeUSA
Etablert30. april 1798[1]
HovedkontorThe Pentagon[2]
UndergrupperNavy, Marine Corps
UnderlagtUSAs forsvarsdepartement
JurisdiksjonUSA
Nettstedwww.hq.navy.mil (en)
ErstatterKrigsdepartementet (1798)

Marinedepartementet (Department of the Navy) er et departement underlagt det amerikanske Forsvarsdepartementet. Departementet ble opprettet ved lov av 30. april 1798 for å gi administrativ og teknisk støtte og sivil kontroll over den amerikanske marinen og marinekorpset. Departementet ledes av marineministeren (Secretary of the Navy) og visemarineministeren (Undersecretary of the Navy).

Marinedepartementet var opprinnelig et selvstendig departement i USAs regjering, sidestilt med Krigsdepartementet som inneholdt hæren, men disse ble underlagt det felles Forsvarsdepartementet da dette ble opprettet i 1947.

Marinedepartementet har administrative og tekniske oppgaver, og inngår ikke i den operative kommandokjeden. Blant oppgavene er rekruttering og trening av militært og sivilt personell, utstyr og logistikk, konstruksjon og vedlikehold av skip og fly og mobilisering og demobilisering av flåten.

Departementet styrer to separate forsvarsgrener, Marinen og Marinekorpset, som sammen utgjør «de operative styrkene» (operating forces). I tillegg kommer «landetablissementene» (shore establishment) med en rekke marinebaser, marineverft, depoter, skoler, sykehus osv.

De øverste militære lederne i departementet er sjefen for marineoperasjoner (Chief of Naval Operations), en firestjerners admiral som er øverstkommanderende i Marinen, og kommandanten for Marinekorpset (Commandant of the Marine Corps), en firestjerners general som er øverstkommanderende i Marinekorpset. Begge disse er medlem av Den militære sjefsnemnd (Joint Chiefs of Staff).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]