USAs grunnlov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
USAs grunnlov
Constitution of the United States
United States Constitution.jpg
USAs grunnlov, bilde av første side
TypeGrunnlov
VirkeområdeUSA
Vedtatt17. september 1787
FormålFøderasjon

USAs grunnlov er den overordnede lov i Amerikas forente stater. Den ble vedtatt den 17. september 1787 av et eget grunnlovskonvent i Philadelphia i Pennsylvania, som bestod av delegater fra de ulike statene som dannet USA. I det ni av de tretten statene hadde ratifisert dokumentet markerte det dannelsen av en union av selvstendige stater og en føderal regjering for å administrere unionen.

USAs grunnlov trådte i kraft 4. mars 1789 og erstattet da den svakere unionen som hadde eksistert under konføderasjonsartiklene. USAs grunnlov er en av de eldste som fremdeles er i bruk (den eldste tilhører republikken San Marino) og den eldste føderale.

Grunnloven er blitt endret i alt 27 ganger siden 1789, siste gang i 1992. Grunnlovsendringene kalles amendments, og de ti første, kalt The Bill of Rights, trådte i kraft allerede i 1791. Åtte av disse ti endringene omhandler i stor grad borgernes rettigheter overfor statsmakten. Eksempler på rettigheter fastslått her er tros- og trykkefriheten, samt retten til en jury. Den niende grunnlovsendringen sier at selv om visse rettigheter er nevnt i grunnloven, skal ikke det tolkes som at ikke folket også har andre rettigheter. Den tiende grunnlovsendringen sier at rettigheter som ikke er delegert til det føderale nivået er forbeholdt de respektive delstater eller folket.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Howard Chandler Christys «En scene fra undertegnelsen av USAs grunnlov» (Scene at the Signing of the Constitution of the United States) fra 1940 viser medlemmene av den amerikanske grunnlovsforsamlingen i 1787. Bildet henger i den amerikanske kongressbygningen.

USAs Nasjonalarkiv[rediger | rediger kilde]

Offisielle amerikanske kilder[rediger | rediger kilde]

Uoffisielle nettsider[rediger | rediger kilde]