Hopp til innhold

Galopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hest i galopp fotografert av foto-pioneren Eadweard Muybridge på slutten av 1870-tallet.

Galopp er en gangart hos firbeinte dyr der bevegelsen skjer gjennom en rekke jevne, like sprang. Galopp som begrep brukes særlig om hester, men kan være en like aktuell beskrivelse for mange andre arter, for eksempel hunder.

Galopp hos hest

[rediger | rediger kilde]

Galopp hos hester er en rask tretaktet gangart med svev. Vanligvis skiller man mellom høyre og venstre galopp.

Benas rekkefølge i høyre galopp er: venstre bakben, høyre bakben og venstre forben samtidig (diagonale benpar), høyre forben, og et svev. Benas rekkefølge i venstre galopp blir da: høyre bakben, venstre bakben og høyre forben, venstre forben, og et svev. En del hester går til tider kryssgalopp, en veldig ubehagelig galopp, der de går "motsatt" galopp med forben og bakben. I kontragalopp går hesten i f.eks. venstre galopp på høyre volte eller høyre galopp på venstre volte, det vil si i feil galopp i forhold til den veien den går. Dette medfører risiko for å snuble.

I Norge er det én galoppbane, den ligger i Bærum utenfor Oslo og heter Øvrevoll Galoppbane. I galoppen i Norge er det mange amatører, det vil si folk som driver med galopp på hobbybasis, for eksempel som medlemmer av Norsk Amatørrytterklubb (NoARK).

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]