Christiania (København)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christiania
Beliggenhet
Kart
Christiania
55°40′25″N 12°35′59″Ø

Christianias uoffisielle flagg med tre gule prikker fra de tre i'er i Christiania.[1]
Inngangspartiet til Christiania
…sett fra den andre siden
Glasshus i Christiania
Christiania Bryghus, The Lab, Taproom The Lab, Bicycle Taproom The Lab og Taproom og Klub BrygNitterne på Christiania, Fristaden Christiania på Christianshavn i København.

Christiania (også Fristaden Christiania, Det fri Christiania eller Staden) er et område ved festningsvollene på Christianshavn i Danmarks hovedstad, København.

Christiania er et alternativt boligområde som opp gjennom årene har blitt tillatt stor grad av selvstyre, mot at restauranter og andre firmaer betaler moms på sin omsetning. Idéen er at Christiania skal være et fritt, selvstyrende samfunn, hvor innbyggerne fritt skal kunne utfolde seg under ansvar for fellesskapet. Det øverste styringsorganet er allmøtet. Det bor i underkant av tusen mennesker i Christiania, og de blir kalt christianitter. Christiania er Københavns fjerde største turistattraksjon med omkring en halv million besøkende turister hvert år (2011).[2]

Christiania ble til i 1971 da en gruppe beboere i Christianshavn brøt gjerdene til et nedlagt militærområde for å lage lekeplass til barna sine. De tomme husene på området ble snart bebodd av hippier, sosialister og andre som ønsket et alternativt samfunn.

Biler er ikke tillatt og området er preget av hippiekultur; murer og vegger er dekket av fargerike og kunstneriske graffitier og malerier.

Cannabissalg[rediger | rediger kilde]

Christiania er kjent for sitt liberale syn på cannabis og cannabissalg. Til gjengjeld kjemper christianittene hardt for å holde Christiania fritt for hardere rusmidler. Det selges enda cannabis åpenlyst i boder på Christianias hovedgate Pusher Street.

I 2004 valgte cannabisselgerne å fjerne det åpenlyse salget, men de kom tilbake. Siden det har politiet gjennomført en rekke razziaer for å fjerne cannabissalget som nå foregår i det skjulte. En av de mer fargerike bodene ble tatt vare på, og den står nå utstilt på Det danske Nationalmuseet.

Forsøkt ryddet[rediger | rediger kilde]

De danske myndigheter har vedtatt at Christiania skal «normaliseres», og boligområdet har flere ganger blitt prøvd ryddet. Siden slutten av 1990-årene har politi gjennomført flere målrettede aksjoner mot Christiania grunnet cannabissalget på Pusher Street, men det har også gått ut over resten av dagliglivet i boligområdet.

Politiet har møtt motstand fra christianittene, bl.a. gjennom demonstrasjoner, og fra folk som ikke bor i Christiania, men som støtter opp om christianittenes kamp for et fredelig og alternativt samfunn.

Christiania anla sak mot staten, men tapte til slutt i Højesteret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]