Brød

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brød
TypeType mat
OpprinnelseEuropa
Introdusert30000 år f.Kr.
Hovedingrediensermel
vann[1]

Hjemmelaget surdeigsbrød.

Brød er en matvare bakt av mel fra en eller flere kornsorter.

Brød har vært en viktig og næringsrik del av kostholdet siden begynnelsen på jordbrukssamfunnet. Opprinnelig ble melet blandet med vann og stekt i glør eller på hete steiner som uhevet brød. Eksempler fra i dag er flatbrød og knekkebrød.

I 2013 ble det funnet 14 400 år gamle brødrester i det nordøstlige Jordan. 24 forkullete brødsmuler dukket opp da arkeologer undersøkte ildsteder etter jeger- og samlerkultur. Brødbaking er dermed 4 000 år eldre enn jordbruk og korndyrking.[2] Fra arkeologiske funn bl.a. i Egypt vet man at man allerede for 5 000 år siden kjente til hevet brød.

Brød lages i en rekke varianter, alt fra helt lyst (loff) til grovt. Kneippbrød er det mest bakte brødet i Norge. Jo grovere brødet er, desto rikere blir brødet på kostfiber, mineraler og vitaminer. Brød regnes for grovt når minst 50 % eller mer av melmengden er sammalt mel eller hele korn.

Vanlige tilsetninger i brød er diverse frø, som sesamfrø eller solsikkefrø.

Brød kan enten spises som det er, ofte som tilbehør til varme retter, eller skjæres i skiver og smøres som smørbrød med pålegg. Blant annet i Frankrike er det vanlig å spise brød der pålegget (for eksempel modnet ost) spises separat i annenhver bit, men i Skandinavia er det vanlig å skjære pålegget i tynne skiver og legge det oppå.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Bread – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (en) Bread – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
KokebokaWikibøker: Grovt rugbrød – oppskrift