Adjutant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En adjutant (oberst) for Quebecs viseguvernør Lise Thibault.

En adjutant er en militær rådgiver, sekretær eller assistent for et statsoverhode, en kongelig eller en høyere offiser. Begrepet kommer fra latinsk adjutare, frekventativ (gjentagelsesform) av adjuvare, «å assistere». I engelsk- og franskspråklige land benyttes tittelen aide-de-camp.

Adjutantens kjennetegn er en aiguillette, en lang og flettet snor i sølv eller gull som bæres om høyre eller venstre skulder.

Norge[rediger | rediger kilde]

H.M. Kongens adjutantstab[rediger | rediger kilde]

H.M. Kongens adjutantstab består av ni adjutanter og en sjef:

Alle i adjutantstaben er fast ansatt i Forsvaret. Det er ikke mulig å søke jobben som adjutant, dette er en tjeneste man blir forespurt om å ta. Det regnes som ærefullt å bli forespurt og å tjenestegjøre som adjutant.

Alle adjutantene tjenestegjør i tre år. 1. september hvert år skiftes én offiser fra hver forsvarsgren ut. Beordring til og fra tjeneste skjer i statsråd.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Adjutantstaben er organisert som en avdeling ved Det kongelige hoff og avdelingssjefen inngår i Hoffsjefens ledergruppe. Sjefen for adjutantstaben rapporterer i det daglige og i alle spørsmål som vedrører Slottet direkte til hoffsjefen, og mottar oppgaver og pålegg derfra. I saker som vedrører Forsvaret rapporterer han til Forsvarssjefen.

Overadjutantenes oppgaver[rediger | rediger kilde]

Overadjutantene deltar og har seremonielle oppgaver når ambassadører overleverer sine akkreditiver til H.M. Kongen, i forbindelse med statsbesøk til Norge og i forbindelse med gallamiddager, lunsjer og andre tilstelninger ved Slottet. Videre leder overadjutantene ulike prosjekter ved større arrangementer på Slottet så som bryllup, barnedåp og andre store markeringer. Overadjutantene har ingen faste vaktmåneder ved Slottet, men kalles inn til tjeneste ved behov.

Adjutantenes oppgaver[rediger | rediger kilde]

Adjutantens hovedoppgave er å planlegge, koordinere, tilrettelegge og følge H.M. Kongen og H.K.H. Kronprinsen ved gjennomføringen av alt offisielt program, herunder audienser, mottagelser og møter og besøksvirksomhet i inn- og utland. Mye av tiden går med til koordinering med vertskap, fylkesmenn og ambassader samt nødvendig etterarbeid.
Videre skal adjutanten påse at H.M. Kongen og H.K.H. Kronprinsen har nødvendig bakgrunnsmateriell og ellers bidra med andre praktiske forberedelser.
Adjutantene har fast tjeneste på Slottet hver tredje måned og tjenesten rullerer mellom de tre adjutantene. De to månedene de ikke er på Slottet tjenestegjør de ved sitt faste arbeidssted.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]