Hopp til innhold

Gevær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et britisk Lee Enfield-gevær

Gevær (børse, eller dansk, bøsse), er et tohånds skytevåpen med langt løp beregnet for langholdsskyting (for eksempel over 100 meter). Et gevær kan enten ha glattborret løp (for eksempel haglegevær), riflet løp (for eksempel riflegevær) eller begge deler (for eksempel kombivåpen).

Ulike skytevåpen brukt av US Army under andre verdenskrig.

Opprinnelse

[rediger | rediger kilde]

Ordet «gevær» kommer av det tyske ordet Gewehr i betydningen «verge»,[1] en betegnelse på et våpen brukt av den enkelte soldat. Betegnelsen indikerte ikke hvilken våpentype. Tidligere kan man ha ment «sidegevær», som kårde, sabel og lignende eller «kortgevær». De første håndholdte kanoner som var opprinnelsen for arkebusen, begynte å dukke opp allerede på 1200-tallet. Fra midten av 1400-tallet ble disse utformet slik at vi nå kan kalle disse de første geværer, med tenningslås, kolbe og løp. De ble brukt frem til begynnelsen av 1600-tallet. Den ble erstattet av musketten som ble brukt fra 1500-tallet og frem til denne ble erstattet av riflen på midten av 1800-tallet.[2]

Rifle er et gevær der løpet har inndreid rifling i spiralmønster på innsiden. Dette får prosjektilet til å rotere, noe som bedrer presisjonen.

Gevær i Norge

[rediger | rediger kilde]

Det vites ikke sikkert når gevær første gang ble avfyrt i Norge, men vi vet at gevær var blant våpnene da vitaliebrødrene under ledelse av Bartolomeus Voet plyndret Bergen i 1429.[3][4]

Det mest kjente norske geværet er Krag-Jørgensen M/1894, som var standardgevær i det norske forsvar fra 1894 frem til andre verdenskrig. Forløperen var Jarmann M/1884, som også var norsk.

Man har idag disse typer gevær:

Maskinpistol regnes ikke som et gevær, heller ikke en pistol, men en egen klasse imellom disse.

Gevær brukes til jakt, skytesport og militært bruk. Til jakt og sportsskyting brukes repetergevær eller halvautomatisk gevær, fordi helautomatiske skytevåpen er forbudt til alt annet enn militært bruk. Halvautomatiske gevær med militært utseende er også forbudt til jakt, ifølge våpenloven.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]