Gevær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Gevær (børse, eller dansk, bøsse), er et tohånds skytevåpen med langt løp beregnet for langholdsskyting (for eksempel over 100 meter). Et gevær kan enten ha glattborret løp (for eksempel haglegevær), riflet løp (for eksempel riflegevær) eller begge deler (for eksempel kombivåpen).

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Ordet gevær kommer av det tyske ordet «gewehr» i betydningen verge, en betegnelse på et våpen brukt av den enkelte soldat. Betegnelsen indikerte ikke hvilken våpentype. Tidligere kan man ha ment «sidegevær», som kårde, sabel og lignende eller «kortgevær». De første håndholdte kanoner som var opprinnelsen for arkebusen begynte å dukke opp allerede på 1200-tallet. Fra midten av 1400-tallet ble disse utformet slik at vi nå kan kalle disse de første geværer; med tenningslås, kolbe og løp.[1] De ble brukt frem til begynnelsen av 1600-tallet. Den ble erstattet av musketten som ble brukt fra 1500-tallet og frem til de ble erstattet av riflen på midten av 1800-tallet.

Rifle er et gevær der løpet har inndreid rifling i spiralmønster på innsiden. Dette får prosjektilet til å rotere, noe som bedrer presisjonen.

Gevær i Norge[rediger | rediger kilde]

Det vites ikke sikkert når gevær første gang ble avfyrt i Norge, men vi vet at gevær var blant våpnene da sjørøveren Bartolomeus Voet plyndret Bergen i 1429.[2]

Det mest kjente norske geværet er Krag-Jørgensen M/1894, som var standardgevær i det norske forsvar fra 1894 frem til andre verdenskrig. Forløperen var Jarmann M/1884, som også var norsk.

Typer[rediger | rediger kilde]

Man har idag disse typer gevær:

Maskinpistol regnes ikke som et gevær, heller ikke en pistol, men en egen klasse imellom disse.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Gevær brukes til jakt, skytesport og militært bruk. Til jakt og sportsskyting brukes repetergevær eller halvautomatisk gevær, fordi helautomatiske skytevåpen er forbudt til alt annet enn militært bruk. Halvautomatiske gevær med militært utseende er også forbudt til jakt, ifølge våpenloven.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ History Channel – Tales Of The Gun: Early Guns
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 23. august 2007. Besøkt 30. mars 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]