Hopp til innhold

Rentekammeret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hannibal Sehested, den første riksskattemester i Danmark-Norge
Deler av arkivet etter Rentekammeret ved riksarkivet

Rentekammeret var betegnelsen for funksjonen i statsadministrasjonen som ivaretok økonomiske og materielle anliggender i Danmark-Norge og senere i Danmark. Oppgavene var knyttet til regnskapsføring, utbetalinger og innkreving av toll og skatt, i tillegg til administrasjon av statens eiendommer, herunder skog, veier og bygninger.

Rentekammeret ble i Danmark nedlagt i 1848 da oppgavene ble overdratt til de nyopprettede ministeriene, hvor Finansministeriet fikk mesteparten.

Opprinnelig var rentekammeret ledet av en rentemester og en del av Danske Kancelli, men ved innføringen av eneveldet i 1660 ble navnet endret til skatkammerkollegiet. Det ble da en mer selvstendig, administrativ enhet ledet av en riksskattemester. Hannibal Sehested var den første som innehadde stillingen. I 1680 ble navnet endret tilbake til Rentekammeret.

Rentekammeret ble i årenes løp gjenstand for omorganisering etter hvert som administrasjonen ble større. Det var mange oppsplittinger av funksjonsområdene, ved for eksempel opprettelse av:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]