Angiver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Salvatore «Sammy» Gravano, som angav mafiabossen John Gotti til FBI.

En angiver eller informant er en person som rapporterer informasjon om andre, spesielt til myndigheter. Ord som "tyster" og "snitcher" er også brukt. [1]Begrepet kan også brukes mer generelt om personer som videreformidler informasjon om andre personer som oppleves som uønsket av personene det gjelder. Normalt vil ordet angiver brukes i en negativ fiendebeskrivelse der vedkommende løper maktens ærend.

I mange autoritære eller totalitære stater ble angiveri satt i system, f.eks. gjennom Stasi i det tidligere DDR, KGB i det tidligere Sovjetunionen og Gestapo i det tredje rike.

Angivere i Norge[rediger | rediger kilde]

Uttrykket ble brukt under den tyske okkupasjonen av Norge om kvinner og menn som på eget initiativ rapporterte til tyskerne om norsk motstandsvirksomhet og om de som arbeidet fast for norsk og tysk politi og mottok lønn for dette.[2]

Rinnanbanden/Sonderabteilung Lola er blant de mest kjente angiverne i Norge. Denne gruppen infiltrerte motstandsbevegelsen, rullet opp nettverkene og utsatte deltakerne for tortur.

4 037 mennesker ble dømt for angiveri og spionasje i Norge etter den tyske okkupasjonen.[3]

Angiveri i DDR[rediger | rediger kilde]

DDR hadde et svært omfattende nett av angivere. Det politiske politiet Stasi hadde rundt 1989 ca. 91 000 heltidsansatte, og et enda høyere antall «uoffisielle medarbeidere», dvs. angivere som hadde undertegnet en forpliktelseserklæring.

Se også[rediger | rediger kilde]

Noter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

- Stilte opp for Gestapo (Aftenposten)

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.