Trollflaggermus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Trollflaggermus
Foto: Mnolf
Foto: Mnolf
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pipistrellus nathusii
Keyserling & Blasius, 1839
Norsk(e) navn: trollflaggermus
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Flaggermus
Familie: Glattnesefamilien
IUCNs rødliste:
livskraftig
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddet Regionalt utryddet i vill tilstand Kritisk truet Sterkt truet Sårbar Nær truet LivskraftigStatus iucn3.1 reg-VU-no.svg

VU — Sårbar

Habitat: åpent landskap og åpen skog, ofte nær vann
Utbredelse: Europa

Trollflaggermus (Pipistrellus nathusii) er en art i glattnesefamilien. Den ligner på Tusseflaggermus Pipistrellus pipistrellus og har blitt oversett i mange områder frem til nylig, men har en stor utbredelse i Europa.

Lengden på hodet og kroppen er 4,6-5,5 cm og vingespennet er 22–25 cm. Den veier mellom 6 og 15,5 g. Pelsen er mellommørk rødbrun på oversiden, ofte med bleke tupper, og er blekbrun på undersiden. Pelsen er lenger og mindre ensfarget enn hos Pipistrellus pipistrellus. Den er også lengre enn Pipistrellus pipistrellus, med bredere vinger. Fjeset, ørene, vingene og halen er mørke.

Trollflaggermus finnes i Vest-Europa så langt øst som Uralfjellene, Tyrkia og Kaukasus. Den trekker langt, og individer fra nordlige og østlige områder flyr sørvest om vinteren. Den er vanligere i Sentral- og Øst-Europa. I Norge er tusseflaggermus påvist flere steder langs kysten av Sør-Norge, hovedsakelig i trekktiden. Kun på noen få lokaliteter er arten påvist om sommeren, men det er uvist om arten yngler i vårt land.

Trusler mot arten er blant annet tap av hule trær og giftige kjemikalier fra behandling av treverk i bygninger. Arten er beskyttet i mange land.

Som alle andre norske flaggermus lever trollflaggermus av insekter. Den jakter oftest i tilknytning til ferskvann.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Artsdatabanken, Norsk rødliste for arter 2015. Besøkt 2015-12-17

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]