Hopp til innhold

Öland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Öland
Ölands landskapsvåpen, motivet fungerer også som landskapsflagg
LandSveriges flagg Sverige
LandsdelGötaland
LänKalmar län
BispedømmeVäxjö stift
StatusLandskap
Ligger vedØstersjøen
Areal1 342 km²
Befolkning24 628
Bef.tetthet18,4 innb./km²
Høyder
 – Høyeste

Rösslösa i Kastlösa sogn, 58 moh
Største sjøHornsjön i Högby sogn
LandskapsblomstÖlandssolrose
LandskapsdyrNattergal
LandskapsfiskSkrubbe
LandskapsfuglNattergal
LandskapssteinOrtoceratittkalkstein
LandskapssoppCalocybe gambosa
LandskapsinsektBryodema tuberculata
LandskapsmoseEncalypta vulgaris
LandskapsepleÖlands kungsäpple
LandskapsgrunnstoffJod
LandskapsstjernebildeLyra
LandskapsstjerneVega

Öland er en øy og et landskap i Kalmar län, Sørøst-Sverige. Det er det minste av de svenske landskapene, og Sveriges nest største øy. Den befinner seg i Østersjøen like øst for byen Kalmar, skilt fra fastlandet med et smalt sund. Öland grenser til Småland som ligger på den andre siden av Kalmarsund, vest for Öland. Öland er 137 km lang og 16 km bred.

Geografi og landformer[rediger | rediger kilde]

Öland er delt i to kommuner: Borgholm og Mörbylånga. Den sørlige Mörbylånga kommun domineres av et prærie-aktig område kalt Stora Alvaret. Området grenser mot vest til det eldgamle kulturlandskapet Södra Ölands kulturlandskap, og de to henholdsvis udyrkede og dyrkede områdene står samlet på UNESCOs Verdensarvsliste. Alvaret er et skogløst område på kalkstensgrunn som har en østlig, asiatisk flora lik den man finner på andre siden av Østersjøen. En rekke plantearter har Öland som sin eneste nordiske biotop. Høyeste punkt er Högsrum, 55 moh.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er funnet neolittiske steinalderboplasser på øyen, særlig på Alby. Öland har en uvanlig rik historie, og var siden bronsealderen et svært viktig kulturområde for Østersjøen. I likhet med Gotland hadde Öland meget fruktbar jord avsatt av isbreen etter siste istid, og det vokste fram et rikt jordbruk med tidlige høvdingdømmer på begge øyene. Eketorp borg i sør er et minne om en type bygdeborger fra sen bronsealder som i jernalderen ble et befestet høvdingesete, og forble bebodd med mellomrom helt til middelalderen. I nord ligger Köpingsvik som var en viktig handelsplass fra 700-tallet og hadde sin storhetstid i vikingtiden.

Øyens vestvendte steder lå strategisk i farleden gjennom Kalmarsund, og det ble tidlig bygd befestninger langs sundet. Borgholms slott er et senmiddelaldersk anlegg som brant ned i 1806 og ikke senere ble gjenoppbygget. Helt sør ved Ottenby hadde det svenske kongehus jaktmarker siden Karl X Gustav, og her ble et av Sveriges tidlige fyrtårn reist. Fyrtårnet, kalt Långe Jan, er i tillegg Sveriges høyeste fyrtårn med sine 41,6 meter, nesten ti meter høyere enn Långe Erik, fyrtårnet på nordspissen av øya.

Byer og økonomi[rediger | rediger kilde]

Tross en rik landbrukshistorie vokste det aldri fram særlig store byer på Öland. De fremste byene på Öland er Borgholm, Färjestaden, Kastlösa, Köpingsvik og Mörbylånga. Av mindre tettsteder kan nevnes Algutsrum, Arontorp, Björkviken, Degerhamn, Grönhögen, Gårdby, Löttorp, Norra Möckleby, Rälla, Skogsby og Vickleby.

Fiske, landbruk, turisme og kalkstensgruver er de viktigste inntektskildene. Färjestaden på vestkysten var lenge ferjeleie til fastlandet, men da Ölandsbroen ble bygget i 1972 forbandt den øyen med bare få minutters kjøretid til fastlandet. Broens lengde er 6 072 m. Med broen oppsto en enda sterke turisme på Öland, og mange ansatte i Kalmar fikk et nytt, landlig alternativt boområde og brakte sterk vekst til Mörbylånga kommun på Öland-siden.

Ölands kommunalförbund er et interkommunalt samarbeidsorgan mellom de to kommunene på øya. Sentrale samarbeidsområder er innen turisme, næringsliv, planarbeid og redningstjeneste.

Heraldikk[rediger | rediger kilde]

Ölands første våpen ble godkjent allerede i 1560 men det kom til å ta flere hundre år før det rette våpenet ble fastlagt, noe som ikke skjedde før 1944. Ölands og Ålands våpen hadde blitt blandet sammen, noe som ikke ble oppdaget før det 20. århundre. Etter oppdagelsen ble det korrigert slik at Ölands våpen ble tilpasset, mens Åland fikk beholde sitt uforandret. I årenes løp hadde Åland blitt et finsk fylke. Våpenet krones med en hertugkrone, mens hjorten symboliserer Ölands status som kongelig viltpark.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]