Ordnance Survey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Utsnitt av kart i skalaen en tomme til en mile fra 1946

Ordnance Survey (OS) er en britisk regjeringsetat med nasjonalt ansvar for landmåling og kartpublikasjon. OS er en av verdens største utgivere av kart.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ordnance Surveys har sine røtter i Georg IIs bestilling av en militær kartlegging av det skotske høylandet i 1747. Dette kom som en følge av jakobittopprøret i 1745, da man oppdaget at man hadde for lite kunnskap om områdets geografi. William Roy ble utpekt til å lede arbeidet, og han tok blant annet med seg den anerkjente kunstneren Paul Sandby.

I 1790 begynte Board of Ordnance, forgjengeren til Ministry of Defence, med en nasjonal militær kartlegging. Det første området de tok for seg var Englands sørkyst, hvor man fryktet en fransk invasjon.

Board of Ordnance kjøpte i 1791 inn en Ramsden-teodolitt, og begynte å måle opp den sørlige delen av landet ut fra en linje som Roy selv hadde tegnet opp. Linjen krysset blant annet stedet hvor London Heathrow lufthavn ligger.

I 1801 ble det første kartet i skalen en tomme til en mile (1:63–360) publisert. Det dekket Kent, og Essex fulgte kort tid etter. I løpet av de neste tyve årene ble omkring en tredjedel av England og Wales kartlagt på samme skala. Dette var et svært hardt arbeid. Major Thomas Colby, den lengstsittende direktøren for OS, gikk i 1819 942 km i løpet av nitten dager under et måleoppdrag. Colby og det meste av staben flyttet i 1824 over til Irland, som dengang tilhørte Det forente kongerike. De jobbet der med en kartlegging på skalaen seks tommer til en mile (1:10–560). Disse kartene ble først og fremst produsert for å kunne kartlegge verdier i landet.

Colby var involvert i utviklingen av landmålingsutstyr, og han begynte med en systematisk registrering av stedsnavn. Han reorganiserte også prosessen man brukte i arbeidet med landmåling og karttegning, for å kunne lage tydeligere og mer nøyaktige kart.

Etter at Tithe Commutation Act 1836 var vedtatt trengte man kart i skalaen seks tommer til en mile over England og Wales også. Det var først nøling fra myndighetene, men på grunn av behov i forbindelse med utbyggingen av jernbanen kom Ordnance Survey Act 1841. Denne gav blant annet landmålerne rett til å gå inn på privat eiendom. Samme år som loven ble vedtatt ble OS' hovedkvarter i Tower of London ødelagt av brann. Dette medførte flere år med kaotiske forhold, hvor man blant annet var oppslukt av diskusjoner om hvilken skala man skulle prioritere. Generalmajor Henry James, som hadde blitt OS' nye direktør, så hvordan man kunne bruke fotografier for å produsere kart av forskjellig skala billig og effektivt. Han utviklet og brukte fotosinkografi, noe som ikke bare gjorde kartproduksjonen raskere og billigere, men som hadde som bieffekt at man kunne begynne å avfotografere manuskripter av nasjonal interesse. Mellom 1861 og 1864 ble en faksimile av Domesday Book laget og publisert med denne teknikken.

Etter brannen flyttet OS til Southampton. Arbeid med en serie kart på 25 tommer til en mile ble ferdig i 1895.

Det 20. århundre[rediger | rediger kilde]

Under første verdenskrig produserte OS kart over Frankrike og Belgia. Under andre verdenskrig var det betydelig produksjon av kart til militære formål, som resulterte i blant annet disse kartene:

  • Antwerpen (1:40 000)
  • Brussel (1:100 000)
  • Sør-Afrika (1:5 000 000)
  • Italia (1:250 000)
  • Det nordøstlige Frankrike (1:50 000)
  • Nederland (1:30 000, med håndtegnede linjer som viste tyske okkupasjonsdistrikter)

I 1920 ble O.G.S. Crawford utnevnt til Archaeology Officer hos OS. Han hadde en betydelig rolle i utviklingen av bruken av flyfotografi som arkeologisk redskap. Det ble i 1935 nedsatt en komité for å vurdere OS' fremtid. Den nye direktøren generalmajor Malcolm MacLeod begynte med en ny triangulering av Storbritannia. Dette involverte blant annet opprettelse av fastpunkter i betong på topper over hele landet. Disse ble brukt som utgangspunkt for målingene. Hver måling av vinkler fra fastpunkt til målepunkt ble gjentatt 32 ganger for å sikre nøyaktighet.

Da Davidsonkomiteen var ferdig med sitt arbeid var det bestemt at man skulle lansere et rutenett basert på metriske mål som referansesystem. Kart i skalaen 1:25–000 ble laget som et prøveprosjekt. Samtidig fortsatte man med en tomme til en mile, et format som var svært praktisk da brukerne foretrakk denne måleenheten. Først førti år senere ble de erstattet av en serie i skalaen 1:50–000, noe William Roy hadde foreslått to århundrer tidligere.

Etter andre verdenskrig utviklet en ny direktør, oberst Charles Close, en markedsstrategi som blant annet omfattet omslag tegnet av Ellis Martin for å øke salget til fritidsmarkedet.

Ordnance Surveys nåværende hovedkvarter i Maybush.

Ordnance Survey vokste ut av sitt hovedkvarter i Southampton, som også hadde blitt skadet av bombing under krigen. I 1969 flyttet OS til Maybush, en forstad til Southampton. Dette er fortsatt etatens hovedkvarter.

I 1995 ble OS ferdig med digitalisering av omkring 230 000 kart. Dette gjorde Storbritannia til det første landet i verden som gjennomførte et prosjekt av nasjonalt omfang for elektroniske kart.

OS startet som en militær organisasjon, men er nå en sivil institusjon med status som utøvende etat tilknyttet regjeringen.