Trappistordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trappistordenen
Offisielt navnOrdo Cisterciensis strictioris observantiae (O.C.S.O.)
Stiftet1098
Grunnlegger(e)Armand Jean Le Bouthillier de Rancé
Nettstedwww.ocso.org
Trappistmunker fra Westvleteren Abbey, nær Westvleteren, Belgia.

Trappistordenen eller Trappistene (O.C.S.O.: Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae) er en kontemplativ katolsk munkeorden som lever etter Benedikts regel. Trappistordenen er i sin nåværende form stiftet av Armand Jean Le Bouthillier de Rancé og har sitt navn etter hovedklosteret La Trappe i departementet Orne i Normandie.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det tyske trappistkloster Mariawald.

Dette cistercienserklosteret var fra 1140 (eller 1122) midtpunktet i abbediet Notre Dame de la Maison-Dieu. Klostrets munker utmerket seg helt frem til 1400-tallet med en fromhet og arbeidsomhet utenom det vanlige, men de økte rikdommene ble årsaken til et forfall, som med tiden ble så stort, at munkene på grunn av deres ville liv og voldshandlinger ble kalt «La Trappe-bandittene».

Slik var forholdene, da «de Rancé» ca. 11 år gammel i 1637 for inntektenes skyld ble utnevnt til abbed for klostret. Etter endt novisiat i 1644 overtok han selv, i året like etter abbediet og gjennomførte en gjennomgående reform.

Ordensliv[rediger | rediger kilde]

Trappistene lever enda etter de klosterreglene, som Rancé utstedte. Dette innebærer at trappistmunkene forlater den halmfylte sengen, og den lille teppebiten de dekker seg med kl. 2 om morgenen. 11 timer i døgnet er avsatt til religiøse betraktninger, bønn og sang og seks-syv til fysisk arbeid i klostret, skogen eller på markene. Eneste avbrytelser er de spartanske måltider, som består av grovt brød, grønnsaker, frukt og vann. Kl. 19 om vinteren og kl. 20 om sommeren slutter trappistmunkene deres dag, hvorpå de etter aftenbønnen arbeider noen minutter med deres kommende grav i klostergården. Trappistmunkene får ikke snakke unntatt i forbindelse med bønn og sang eller den vanlige hilsen i klostret: «Memento mori» (husk at du skal dø). Ønsker og behov må uttrykkes ved en form for tegnspråk. Vitenskapelig og intellektuelt arbeide er forbudt.

Ordensdrakten består av en gråhvit ullkappe med vide armer med en bred lærrem om livet, hvor det henger en rosenkrans og en kniv som symboler på bønn og arbeid. Dertil kommer en svart ullhette med to fotsbrede svarte bånd, som på ryggen henger ned til knehøyde, og tresko. Ut over de egentlige munker, som er oppdelt i to klasser, huser trappistklostrene også såkalte frères donnés, som kun oppholder seg der i en begrenset periode, hvor de lever etter klosterreglene.

Varer til salgs[rediger | rediger kilde]

Det 48. kapittel i Benedikts regel sier «for da er de i sannhet munker, hvis de lever av deres håndarbeid»[1]

I henhold til denne regelen produserer de fleste Trappist-kloster varer som igjen selges for å skaffe inntekter til klostere. Varene kan variere fra ost, brød og andre matvarer til klær og kister. Siden ordenen ikke krever avhold fra alkohol, produserer og selger noen klostre alkoholholdige drikker, som regel øl. Noen klostre i Belgia og Nederland som f.eks Orval Abbey og Westvleteren Abbey, brygger både øl til munkene og til salgs for allmennheten. Trappistøl er overgjæret og vil som regel bli bedre etter lagring.[2] Disse har blitt berømt og anses av mange øl-entusiaster for å være blant de beste i verden.[2]

Klostre[rediger | rediger kilde]

Det finnes rundt 170 trappistklostre i verden, som er hjem til omtrent 2 500 trappistmunker og 1 800 trappistnonner.[3]

Klostre i Verden[rediger | rediger kilde]

Argentina
Australia
Belgia
Bosnia-Hercegovina
Brasil
Canada
Chile
Tsjekkia
Den dominikanske republikk
Frankrike
  • Notre-Dame-des-Neiges
  • Vår frue, frelsens havn, i Entrammes (Mayenne) Official site
Tyskland
Storbritannia
Hongkong
Indonesia
  • Temanggung kjent som Pertapaan Trapis Rawaseneng (Sentrale Java, rundt 50 kilometer sørvest for Semarang)
Irland
Israel
Italia
Japan
Nederland
New Zealand
Norge
Filippinene
Amerikas forente stater
Venezuela

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rule of Benedict, Chapter 48 Arkivert 3. januar 2007 hos Wayback Machine.. From the 1949 Edition. Translated by Rev. Boniface Verheyen, OSB of St. Benedict's Abbey, Atchison, Kansas.
  2. ^ a b Michael Jackson's Beer Hunter - Chastity, poverty and a pint
  3. ^ FAQ-eng Arkivert 28. april 2008 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]