Hopp til innhold

Roscrea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Roscrea
Ros Cré (ga)
Castle Street i Roscrea
LandIrlands flagg Irland
ProvinsMunster
GrevskapTipperary
ByIrland
StatusBy (town)
Befolkning5 446 (2016)
Høyde o.h.126 meter
Nettsidewww.roscreaonline.ie/
Posisjonskart
Roscrea ligger i Irland
Roscrea
Roscrea
Roscrea (Irland)
Kart
Roscrea
52°57′17″N 7°47′50″V

Roscrea (irsk: Ros Cré) er en irsk kjøpstad i grevskapet Tipperary i provinsen Munster i den sørvestlige del av Irland med en befolkning som i henhold til folketellingen i 2016 hadde en befolkning på 5 446 innbyggere.[1] Byens irske navn Ros Cré betyr «Cres skog» og hvor Cre er et gammel kvinnenavn.[2] Roscrea er en av de eldste byene i Irland, etter å ha utviklet seg rundt klosteret fra 700-tallet, dedikert til Crónán av Roscrea, og hvor deler fortsatt er synlige. I dag produseres mest kjøttvarer og legemidler.

Historisk by

[rediger | rediger kilde]
Festningen Roscrea Castle

Roscrea er en utpekt som en irsk kulturarvby grunnet omfanget av viktige historiske bygninger som er bevart i byen. Blant de mest bemerkelsesverdige bygningene av interesse er festningen Roscrea Castle fra 1200-tallet og Damer House på Castle Street. Inne i byen er restene av den gamle romanske døråpningen og gavlen til St Cronans kirke. Rundtårnet med en dør 4,6 meter over bakken og steinkorset til det gamle klosteret ligger også i nærheten. Det koniske taket på tårnet er borte siden det var ødelagt av kanonild i 1798. Også av interesse i byen er restene av fransiskanerklosteret fra 1400-tallet og ruinene av kirken Monaincha fra 1100-tallet, nå et nasjonalt monument,[3] og klosteret Sean Ross.[4] En av de mest kjente bøkene produsert av klosteret er Dimmaboken fra 800-tallet utstilt på Trinity College i Dublin.[5] Den oppbevares i et skrin av bronse med sølvbeslag med keltiske ornamenter.

Transport

[rediger | rediger kilde]

Byen ligger nær krysset mellom N7 mellom Dublin og Limerick og N62 mellom Athlone og Horse and Jockey hvor den krysser hovedveien N8 mellom Dublin og Cork. N7 mellom Dublin og Limerick er under utbygging til fire felts motorvei på hele strekningen og blir lagt utenom byen.

Byen er godt dekket med bussforbindelse og jernbane. Roscrea jernbanestasjon åpnet i 1857.

Næringsliv

[rediger | rediger kilde]

Byen har flere restauranter, hoteller og forretninger. Det er noe industri, men lite tilgang på godt betalte jobber. Det er ikke uvanlig å pendle til Dublin eller Limerick for arbeid.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Sapmap Area - Settlements - Roscrea Arkivert 12. januar 2018 hos Wayback Machine.. Census 2016. CSO
  2. ^ «Ros Cré/Roscrea», Placenames Database of Ireland
  3. ^ «Tipperary North» (PDF). National Monuments in State Care: Ownership & Guardianship. National Monuments Service. 4. mars 2009.
  4. ^ «RoscreaOnline St Cronan, Anthony Hamilton» Arkivert 25. november 2017 hos Wayback Machine., Roscreaonline.ie
  5. ^ «The Book of Dimma», St. Cronan, Roscrea. Arkivert fra originalen den 15. februar 2015

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]