Caldey Island

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Caldey Island
Geografi
PlasseringBristolkanalen
Areal 2,14 km²
Lengde 2,4 kilometer
Bredde 1,6 kilometer
Administrasjon
LandStorbritannia
Posisjon
Kart
Caldey Island
51°38′14″N 4°41′08″V

Caldey Island (walisisk Ynys Bŷr) er en øy sør for Tenby i Pembrokeshire, Wales. Det ligger en liten landsby på øya, men den er mest kjent for sitt cistercienserkloster. Det er båtforbindelse med Tenby.

Den eldste kjente formen av navnet er Keld-Eye, som kommer fra norrønt for «kald øy».

Øyas hovedinntektskilde er turisme, og blant attraksjonene finner man et normannisk kapell, en kirke fra det 12. århundre, et oghamkors fra det 6. århundre og et katolsk kloster. Det er også et fyrtårn på øya, reist i 1828. Som en følge av turisme er det god omsetning på sjokolade og parfyme som lages i klosteret. Mange av de tilreisende kommer for å ta en hvilepause fra hverdagens mas i klosteret.

Klosteret[rediger | rediger kilde]

I det 6. århundre ble det grunnlagt et keltisk kloster på øya. Fra 1136 til 1536 lå det så et benediktinerkloster der. Dagens kloster ble grunnlagt i 1906 av Aelred Carlyle for anglikanske munker som fulgte Benedikts regel. Allerede i 1913 konverterte nesten hele kommuniteten til Den katolske kirke, og i 1928 flyttet de til sitt nåværende kloster, Prinknash Abbey nær Gloucester. Klosteret på Caldey ble da tatt over av cistercienserne av den strenge observans (OCSO), også kjent som trappistene. John Willem Gran, som var katolsk biskop av Oslo 19641983, var munk på Caldey 19491959.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]