Eifel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Laacher See, en av innsjøene i Vulkaneifel.
Landskap i Eifel.
Om vinteren er Eifel ofte dekket av snø.

Eifel er en lav vulkansk fjellkjede vest i Tyskland. Den ligger i sørvestlige deler av Nordrhein-Westfalen og nordvest i Rheinland-Pfalz.

Eifel grenser til elven Mosel i sør og til Rhinen i øst. I nord fortsetter kjeden som Hautes Fagnes (Hohes Venn) og i vest Ardennene. Ardennene og Eifel er egentlig den samme geologiske regionen og de er et enkelt vulkanfelt.

I tertiærtiden var Eifel et omfattende vulkanområde. Noen av åsene er vulkanske skorsteiner og innsjøene i området er tidligere vulkankrater. Det siste utbruddet fant sted for rundt 10 000 år siden. Vulkanismen i Eifel er skapt av et varmepunkt, et sted der varmt stoff fra dypt i mantelen stiger til overflaten. Forskning har vist at søylestrømen fremdeles er aktiv. Eifel-området stiger 1–2 mm hvert år. Tidligere hadde Eifel-vulkanene inaktive faser på 10 000 til 20 000 år mellom aktive faser, noe som tyder på at utbrudd her i fremtiden er mulige.

Det er flere kjeder innenfor Eifel:

  • Den nordligste heter Ahrgebirge og stiger opp nord for elven Ahr i landkreis Ahrweiler.
  • Sør for elven ligger Hohe Eifel, der det høyeste fjellet i Eifel ligger, Hohe Acht på 747 meter.
  • I vest, ved den belgiske grensen, ligger åsene som kalles Schneifel (opprinnelig Schnee-Eifel som betyr «Snø-Eifel»), som er opp mot 698 meter høye.
  • Den sørlige halvdelen av Eifel er ikke like høy. Den krysses av flere elver som går fra nord til sør mot Mosel. Den største av disse elvene er Kyll, og åsene på hver side av denne elven kalles Kyllwald.
  • I sør ender Eifel med Voreifel i nærheten av Mosel.
  • Nürburgring, en av de mest kjente bilbanene i verden ligger i Eifel. Den nordlige sløyfen (Nordschleife) av banen kalles også «det grønne helvete» (Grüne Hölle), siden den er en lang, vanskelig og farlig del gjennom den lokale skogen.

Siden 2004 har et 110 km² stort område av Eifel vært en del av Eifel nasjonalpark.

En attraksjon i området er Eifelakvedukten, en av de lengste akveduktene i Romerriket, som gir byen Köln vann.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]