Eifel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eifel
Hohe Acht
Geografi
Hører tilRheinisches Schiefergebirge
LandTysklands flagg Tyskland (Rheinland-Pfalz, Nordrhein-Westfalen)
Høyeste punkt
NavnHohe Acht
Høyde746,9 moh.
Beliggenhet
Eifel
Eifels plassering i Tyskland.

Eifel er en lav vulkansk fjellkjede vest i Tyskland. Den ligger i sørvestlige deler av Nordrhein-Westfalen og nordvest i Rheinland-Pfalz.

Eifel grenser til elven Mosel i sør og til Rhinen i øst. I vest fortsetter kjeden først som Hautes Fagnes (Hohes Venn) og deretter som Ardennene. Ardennene og Eifel er egentlig den samme geologiske regionen, kalt Rheinisches Schiefergebirge, og de er ett enkelt vulkansk område.

I tertiærtiden var Eifel et omfattende vulkanområde. Noen av åsene er vulkanske skorsteiner og innsjøene i området er tidligere vulkankrater. Det siste utbruddet fant sted for rundt 10 000 år siden. Vulkanismen i Eifel er skapt av et varmepunkt, et sted der varmt stoff fra dypt i mantelen stiger til overflaten. Forskning har vist at søylestrømmen fremdeles er aktiv. Eifel-området stiger 1–2 mm hvert år. Tidligere hadde Eifel-vulkanene inaktive faser på 10 000 til 20 000 år mellom aktive faser, noe som tyder på at utbrudd her i fremtiden er mulige.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Det er flere kjeder innenfor Eifel:

  • Nordeifel er den nordligste delen. Den omfatter blant annet områdene Rureifel, Kalkeifel og Hautes Fagnes (Hohes Venn).
  • Ahrgebirge er den nordøstlige delen. Den ligger nord for elven Ahr i distriktet Ahrweiler.
  • Hohe Eifel ligger sør for Ahr, der det høyeste fjellet i Eifel, Hohe Acht (747 moh.) ligger.
  • Schneifel (del av det større Schnee-Eifel som betyr «Snø-Eifel») ligger i vest ved den belgiske grensen. Åsene her er opp mot 698 meter høye.
  • Kyllwald i den sørlige delen av Eifel er ikke like høy. Den krysses av flere elver som går fra nord til sør mot Mosel. Den største av disse elvene er Kyll, og åsene på hver side av denne elven kalles Kyllwald.
  • Voreifel ligger helt i sør i nærheten av Mosel.

Siden 2004 har et 110 km² stort område av Eifel vært en del av Eifel nasjonalpark.

En attraksjon i området er Eifelakvedukten, en av de lengste akveduktene i Romerriket, som gir byen Köln vann.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]