Paraná (delstat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Paraná

Flagg

Våpen

Kart over Paraná

Land Brasil Brasil
Status Delstat
Hovedstad Curitiba
Areal 199 544 km²
Befolkning 9 150 000 (?)
Bef.tetthet 45,85 innb./km²

Paraná er en delstat i den sørlige regionen av Brasil, og grenser til Argentina og Paraguay samt til nabodelstatene São Paulo, Mato Grosso do Sul og Santa Catarina. De store Iguaçu-fossene er antakelig delstatens største turistattraksjon.


Byer i Paraná: Curitiba (hovedstad), Londrina, Maringá, Ponta Grossa, Cascavel, Guarapuava, Campo Mourão, Cornélio Procópio, Araucária, São José dos Pinhais, Paranaguá, Pato Branco, Foz do Iguaçu

Historie[rediger | rediger kilde]

Delstaten ble opprettet i 1853 og var tidligere et område i delstaten São Paulo. Delstaten ble skilt ut som egen enhet som en straff for at São Paulo ikke støttet opprøret i 1842. Delstaten har gjennom årene opplevd tallrik innvandring fra bl.a Italia, Polen, Tyskland, Russland og Ukraina.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Viktige industrivirksomheter er papir og cellulose. Blant annet har Norske Skog en papirfabrikk i delstaten. En rekke bilprodusenter har også fabrikker i Paraná. Delstaten er også en av de største produsenter av landbruksprodukter i Brasil, og produserer bl.a. mais, bomull, soya, ris, maniok og bønner.

Bilde[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]