Plantegning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Planløsning»)
Eksempel på plantegning av en liten familiebolig

En plantegning er en teknisk tegning for en etasje i et hus (en etasjeplan) gjennom et plan sett ovenfra, og viser bygningens rominndeling med bærende vegger og skillevegger .

Ved hjelp av snittmarkeringer eller piler ser man hvor huset er skåret igjennom og hvilken vei vi ser det (snitt er når noe er skåret igjennom vertikalt og sett fra siden). En arkitekttegning av en bygning viser i tillegg til plantegning også vanligvis snitt og fasader.

En plantegning kalles også planløsning. Begrepet brukes oftest for hvordan arealet i en bolig er delt inn i mindre enheter eller rom. En åpen planløsning betyr at man har valgt å bruke færre vegger slik at rommet blir mer åpent. En lukket planløsning betyr det motsatte, altså at man har delt inn arealet i en rekke mindre enheter og dermed fått flere rom. Åpne planløsninger assosieres ofte med mer «lys» og romslighet, men med den konsekvens at det er færre rom og dertil mindre privatliv. En lukket planløsning kan gi følelse av mindre lys, men mer privatliv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]