OB-buss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

OB-buss er betegnelsen på mobile fjernsynskontrollrom på hjul i forskjellige størrelser. Det kan være kjøretøy i størrelsesvariasjon fra vanlige varebiler til store trailere. OB står for Outside Broadcast, og bussene brukes til å produsere fjernsynsprogram på location, hvor det ikke er tilgang til konvensjonelle fjernsynskontrollrom. OB-bussenes tradisjonelle bruksområder er hovedsakelig sport, konserter og events, men det blir mer og mer vanlig å benytte OB-busser til vanlige studioprogram. TV 2s studioer i Nydalen, hvor blant annet Senkveld og liknende programmer blir produsert benytter seg av OB-busser istedenfor faste kontrollrom, som NRK har på NRK Marienlyst.

OB-Team AS sin OB64 med følgebil FB64 i produksjon på Oslo Konserthus.

Infrastruktur[rediger | rediger kilde]

En OB-buss inneholder utstyret og arbeidsplassene man trenger for å avvikle en fjernsynssending. Bussene er fast utstyrt med et gitt antall kamera og annet utstyr som trengs, men har gjerne infrastruktur for å koble til ekstra utstyr og kamera ved større produksjoner. Som regel har bussene også en følgebil som inneholder alt periferutstyr som trengs: kameraer, stativer, dollyer, mikrofoner, kabel osv. Følgebilen har også plass til å pakke med ekstra utstyr man trenger, avhengig av størrelsen på produksjonen.

Bussene er som regel delt inn i forskjellige avdelinger, alt etter størrelse og prioritering. En vanlig løsning er å ha den største avdelingen i midten, denne avdelingen kalles for regikontrollen. I regikontrollen sitter som regel regi sammen med script, bildemiks og eventuelt grafiker foran en monitorvegg. På monitorene ser man de forskjellige kildene som benyttes i produksjonen, f.eks. kameraer, vber (innslag), slow motion og grafikk. I regikontrollen styres produksjonen, regi og script kommuniserer gjennom intercom med resten av teamet, gir instruksjoner til fotografene og ber om grafikk, innslag eller slowmotion. Bildemiks bruker bildemikseren til å legge ut de kildene regi ber om på lufta. I regikontrollen, bak ovennevnte avdeling sitter ofte sakte film-avviklerne og innslagsavviklerne, med sine maskiner.

Bussene pleier i tillegg til regikontrollen å ha en lydkontroll og en bildekontroll. I lydkontrollen mikses og rutes lyden ut til sending eller opptak. I bildekontrollen sitter kamerakontrolløren(e) og som oftest også teknisk leder (TOM). Kameraene kobles til bussen med triax- eller fiberoptisk kabel, som strekkes mellom kamera og CCU-ene (camera control unit) i bussen. Kamerakontrolløren bruker CCU-ene til å styre eksponering, farger, hvit- og svartbalanse osv. for at bildene skal se like ut, at gresset har samme grønnfarge på alle kameraene f.eks. Dette gjør at man har kontroll på alle bildene opp i mot hverandre, og at fotografen kan konsentrere seg om utsnitt, zoom, fokus, kamerabevegelser osv. Fra CCU-ene sendes signalene videre til rutere, patchfelt eller direkte inn i bilde- og lydmiksere.

Det norske markedet[rediger | rediger kilde]

OB-Team har åtte busser og alle kan produsere i HD formatene 1080-50i og 720-50p og en av bussene kan også produsere 3D. OB-Team eies av TV2. NRK er også en aktør på markedet med sine flaggskip HD1 og HD2, og har også flere andre busser, inkludert tre dedikerte 5.1 surround lydbusser. Sammen med NEP, med sine 16 HD OB-busser i skandinavia og over 100 internasjonalt, er disse de fremste leverandørene av OB-tjenester til norske fjernsynsproduksjoner. Flere firma har mindre og mer kostnadseffektive flypacks, blant annet OB-Team, Trippel-M, Pixel, Pål Westby AS og Mediatec, og leverer ofte teknikk til konsertopptak, storskjermproduksjoner og også noen konvensjonelle fjernsynsprogrammer.

Diverse[rediger | rediger kilde]

Med direkte-sendinger blir signalene fra OB-bussen kontribuert, eller sendt videre med en satellitt uplink eller med en mikrøbølgesender til et mottakspunkt til ATM-nettet. Mange større idrettsarenaer og konserthaller har et tilknytningspunkt til ATM-nettet. I Norge er det Norkring og NEP eide MediaNetwerk som eier slike nett.

Man har også mindre varianter, gjerne kalt SNG-biler, som blir brukt i forbindelse med mindre produksjoner som. f.eks live-overføringer i nyhetssendinger. SNG står for Satellite News Gathering. Som navnet indikerer foregår kontribusjonen av det innspilte materialet via satellitt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]