OB-buss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

OB-buss er betegnelsen på mobile fjernsynskontrollrom på hjul i forskjellige størrelser. Det kan være kjøretøy i størrelsesvariasjon fra vanlige varebiler til store trailere. OB står for Outside Broadcast, og bussene brukes til å produsere fjernsynsprogram på location, hvor det ikke er tilgang til konvensjonelle fjernsynskontrollrom. OB-bussenes tradisjonelle bruksområder er hovedsakelig sport, konserter og events, men det blir mer og mer vanlig å benytte OB-busser til vanlige studioprogram. TV 2s studioer i Nydalen, hvor blant annet Senkveld og liknende programmer blir produsert benytter seg av OB-busser istedenfor faste kontrollrom, som NRK har på NRK Marienlyst.

OB-Team AS sin OB64 med følgebil FB64 i produksjon på Oslo Konserthus.

Infrastruktur[rediger | rediger kilde]

En OB-buss inneholder utstyret og arbeidsplassene man trenger for å avvikle en fjernsynssending. Bussene er fast utstyrt med et gitt antall kamera og annet utstyr som trengs, men har gjerne infrastruktur for å koble til ekstra utstyr og kamera ved større produksjoner. Som regel har bussene også en følgebil som inneholder alt periferutstyr som trengs: kameraer, stativer, dollyer, mikrofoner, kabel osv. Følgebilen har også plass til å pakke med ekstra utstyr man trenger, avhengig av størrelsen på produksjonen.

Bussene er som regel delt inn i forskjellige avdelinger, alt etter størrelse og prioritering. En vanlig løsning er å ha den største avdelingen i midten, denne avdelingen kalles for regikontrollen. I regikontrollen sitter som regel regi sammen med script, bildemiks og eventuelt grafiker foran en monitorvegg. På monitorene ser man de forskjellige kildene som benyttes i produksjonen, som. kameraer, vb-er (innslag), slow motion og grafikk. I regikontrollen styres produksjonen, regi og script kommuniserer gjennom intercom med resten av teamet, gir instruksjoner til fotografene og ber om grafikk, innslag eller slowmotion. Bildemiks bruker bildemikseren til å legge ut de kildene regi ber om på lufta. I regikontrollen, bak ovennevnte avdeling sitter ofte sakte film-avviklerne og innslagsavviklerne, med sine maskiner.

Bussene pleier i tillegg til regikontrollen å ha en lydkontroll og en bildekontroll. I lydkontrollen mikses og rutes lyden ut til sending eller opptak. I bildekontrollen sitter kamerakontrolløren(e) og som oftest også teknisk leder (TOM). Kameraene kobles til bussen med triax- eller fiberoptisk kabel, som strekkes mellom kamera og CCU-ene (camera control unit) i bussen. Kamerakontrolløren bruker CCU-ene til å styre eksponering, farger, hvit- og svartbalanse osv. for at bildene skal se like ut, at gresset har samme grønnfarge på alle kameraene f.eks. Dette gjør at man har kontroll på alle bildene opp i mot hverandre, og at fotografen kan konsentrere seg om utsnitt, zoom, fokus, kamerabevegelser osv. Fra CCU-ene sendes signalene videre til rutere, patchfelt eller direkte inn i bilde- og lydmiksere.

Det norske markedet[rediger | rediger kilde]

NEP Norway har ti busser og alle kan produsere i HD-formatene 1080-50i og 720-50p. NRK er også en aktør på markedet med sine OB-enheter OB24, OB23, og har også flere andre busser, inkludert tre dedikerte 5.1 surround lydbusser. Flere firmaer har mindre og mer kostnadseffektive OB-rack (også kalt flypacks), blant annet Trippel-M Levende Bilder AS, Creative Technology, Pixel Perfect AS, Kameraproduksjon AS og TV Media Produksjon AS. De leverer ofte teknikk til konsertopptak, firmaeventer, storskjermproduksjoner og også noen konvensjonelle fjernsynsprogrammer.

Diverse[rediger | rediger kilde]

Med direkte-sendinger blir signalene fra OB-bussen kontribuert, eller sendt videre med en satellitt uplink eller med en mikrøbølgesender til et mottakspunkt til ATM-nettet. Mange større idrettsarenaer og konserthaller har et tilknytningspunkt til ATM-nettet. I Norge er det Norkring og NEP eide MediaNetwerk som eier slike nett.

Man har også mindre varianter, gjerne kalt SNG-biler, som blir brukt i forbindelse med mindre produksjoner som live-overføringer i nyhetssendinger. SNG står for Satellite News Gathering. Som navnet indikerer foregår kontribusjonen av det innspilte materialet via satellitt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]