Afrikas fem store

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Afrikas fem store (Big Five game) er et samleuttrykk som henspiller på de fem vanskeligste dyrene å jakte på til fots i Afrika: Løve, afrikansk savanneelefant, kafferbøffel, leopard og stumpneshorn/spissneshorn.[1] Det er dessuten et spørsmål om afrikansk skogselefant (Loxodonta cyclotis) også skal regnes med, siden den opprinnelig ble regnet som afrikansk elefant.

Dyrene som regnes blant Afrikas fem store ble valgt ut fra hvor krevende det er å jakte på dem og ikke på grunnlag av størrelse, noe som er årsaken til at leopard er på listen og ikke flodhest. I dag brukes uttrykket av nesten alle, men opprinnelig var det storviltjegere som tok det i bruk. Uttrykket blir fremdeles brukt i tilknytning til turisme i Afrika. Jegere som har felt alle fem, kan få et eget trofé fra Safari Club International. I Sør-Afrika, Kenya, Tanzania samt Botswana finnes samtlige fem dyrearter.

Fotogalleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Zijlma, Anouk. «The Big Five: Index (engelsk)». Africa for Visitors. About.com. Arkivert fra originalen 9. februar 2007. Besøkt 8. august 2011.