Hopp til innhold

Etosha nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Etosha nasjonalpark
LandNamibia
Areal22 270 km²
Opprettet22. mars 1907
Kart
Etosha nasjonalpark
18°47′07″S 16°15′50″Ø

Etosha nasjonalpark (satellittfoto)
Etosha nasjonalpark (kart)
Etosha-saltsletten
Dyreliv ved Okaukuejo-vannhullet

Etosha nasjonalpark i Namibia ble etablert i 1907, den gang landet var kjent som Tysk Sydvestafrika og fortsatt var en tysk koloni. Nasjonalparken ligger omkring 200 km fra kysten.

Da nasjonalparken ble opprettet i 1907 var den med sine 100 000 km² store utbredelse verdens største viltreservat. Av ulike politiske årsaker har imidlertid parkens størrelse siden blitt betydelig redusert. Arealet utgjør nå (2007) 22 270 km².

Nasjonalparken domineres av en enorm saltslette (ca. 4 850 km²) som i lengde strekker seg over 130 km. Etosha betyr faktisk «stor hvit plass» og refererer altså til nettopp denne saltsletten, som er en del av Ovambo-bassenget og ligger omkring 1 200 moh. Denne ørkenlignende saltsletten kan på sitt bredeste være nærmere 50 km på tvers. Dette området er normalt svært tørt, men det fylles med vann i regntiden om sommeren (november-april), selv om det kanskje ikke faller så mye regn direkte på saltsletten. Saltsletten utgjør imidlertid en panne og ligger lavere enn de mer fruktbare områdene rundt. Regnvannet vil derfor trekke ned på saltsletten gjennom uttørrende elveleier. På denne tiden tiltrekkes også store mengder fugler og dyr til dette området, som blant annet er kjent for sine horder av flamingoer og pelikaner.

Det mer fruktbare området rundt saltsletten har et svært rikt dyreliv, som utenom regntiden er avhengige av de 50 vannhullene som finnes i parken. Ved disse vannhullene kan man blant annet oppleve den endemiske arten sortmasket impala. Ellers finnes kjemper som spissneshorn, afrikansk savanneelefant og sjiraff der, i likhet med en rekke andre ville dyr. Trolig finnes det omkring 20 000 springbukk og 6 000 sebraer i reservatet, som også inkluderer en rekke rovdyrarter, som løve, leopard, gepard, afrikansk villhund, stripet sjakal m.fl.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]