Sko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lette, stødige sko med god passform er viktig for behagelig og sikker gange. De myke joggeskoene oppstod på 1960-tallet og fins i en mengde varianter fra spesialbygde sportssko til populære fritidssko og statusplagg. Bildet viser jogge- og fritidssko, ofte kalt sneakers, fra blant annet sportsutstyrprodusenten Adidas.
Sko av lær fra Osebergfunnet i en gravhaug fra vikingtida. Utstilt i Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo.
Høyhælte sko og pumps gir en høyreist figur, et framskutt bekkenparti og stor belastning på tærne. Slike damesko, særlig spisse og med overdrevne stiletthæler, er, sammen med nylonstrømper, blitt et symbol for «velkledd, sensuell kvinnelighet» i populærkulturen. På 1600- og 1700-tallet hadde også menn sko med store hæler.
Det finnes en lang rekke spesialsko. Bildet viser vernesko beregnet for mineryddere.
Sivsko fra Nærbø i Hå i Rogaland
Tidligere var det en rekke skofabrikker i Norge. Disse er i dag er utkonkurrert av billigere produsenter i utlandet. Bildet viser Norrøna skofabrikkHamar. Den eldste bygningen er fra 1905.

Sko er et lavt fottøy med såle av et fast materiale og et lettere overstykke som omslutter det meste av foten. Til forskjell fra tøfler og enkle sandaler blir sko vanligvis festet med snøring, remmer eller spenner. Sko skiller seg fra støvler ved at sko ikke når særlig høyere enn ankelen. Sålen er ofte av tykt lær, av tre, gummi eller plast, og overstykket av mykere lær, tekstil eller kunstmaterialer. Mange sko er bygd opp med en tå- og en hæl-kappe. Sko skal gi føttene støtte og et fast grep på forskjellig slags underlag når en står, går, løper eller klatrer, men også beskytte dem mot støt og holde dem tørre og varme. Sko brukes i likhet med annen bekledning dessuten som personlig pynt og for å markere sosial posisjon eller rolle.

Ordet sko kan også bli brukt om forskjellige gjenstander som likner på hvordan sko fungerer eller er utformet, for eksempel kabelsko, hestesko, doppsko og bremsesko.

Skotyper[rediger | rediger kilde]

Sko finnes i et uttall utforminger avhengig av blant annet bruk, materialtilgang og klesmote. Det skilles også mellom herre- og damesko, barne- og voksensko. Lista inneholder noen skotyper:

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]