Ayurveda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ayurvedisk massasje

Ayurveda (norsk: «Læren om livet») er et ord hentet fra språket sanskrit. Ayurveda stammer fra India, der det ble grunnlagt som et helhetlig medisinsk system for ca. 7 000 år siden. Ayurveda består av alternative behandlingsformer innen blant annet kostholdslære (som bruk av ulike «medisinske» matvarer, som yoghurt, banan, agurk og vannmelon, til rett tid av døgnet) og renseteknikker (bruk av tungeskrape, neseskylling, yogaøvelser, pusteteknikker, samt en vannteknikk kalt halvbad). I ayurveda fokuseres det, i likhet med i kinesisk medisin, på å bevare «den vitale energien» i mennesket. Det finnes ingen vitenskapelige undersøkelser som underbygger påstandene bak eller effekten av behandlingsformene.

Status i dag[rediger | rediger kilde]

I India er ayurveda én av fire parallelle, likeverdige medisinsystemer som alle er anerkjent av staten og som delvis også finansieres av staten. I tillegg til ayurveda, dreier det seg om vestlig medisin og siddha, unani, samt homøopati. Helsemyndighetene søker å fremme de tradisjonelle medisinformene ayurveda, siddha og unani blant annet av politiske, kulturelle og økonomiske årsaker. Også homøopati søkes fremmet av blant annet økonomiske grunner. Det er etablert offentlig godkjenning for leger innen alle fire systemene. De ulike typer leger utdannes ved forskjellige skoler.

Sreedhareeyam Ayurvedic Eye Hospital & Research Center i India

Rammene for en 5-årig, standardisert utdannelse i ayurveda ble vedtatt av den indiske parlamentet i 1970. I dag tilbyr mer enn 100 høyskoler studier i tradisjonell ayurvedisk medisin.[1] Den indiske regjeringen støtter forskning og utdannelse innen ayurveda gjennom mange kanaler. Også i USA gir regjeringen forskningsmidler til dette forskningsområdet gjennom National Center for Complementary and Alternative Medicine.

I en rekke land er befolkningen avhengig av tilbud om tradisjonell medisin i likhet med ayurveda i India. WHOs statistikk viser at 80% av verdens befolkning har dette som sitt primære helsetilbud.[2] I Sri Lanka er det flere utøvere innen ayurveda enn av vestlig medisin.[3]

Ayurveda i Norge[rediger | rediger kilde]

Maharishi Ayurveda Helsesenter på Mesnali ved Lillehammer har vært i drift siden 1986.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2009-10-28. Besøkt 8. februar 2016. 
  2. ^ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16271286
  3. ^ Health and welfare (from Sri Lanka). Encyclopædia Britannica (2008)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]