Akronym

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et akronym (fra gresk ἄκρος, akros, «øverst», «ytterst» og ονομα, onoma, «navn») er et initialord (forkortelse) som blir lest og uttalt som et vanlig ord, altså ikke bokstav for bokstav. Eksempler på vanlige akronymer er laser, NATO, OPEC, radar, Benelux, Donbass og BRICS.

Logo for NATO, en militærpolitisk allianse opprettet i 1949 for land i Europa og Nord-Amerika. Navnet er et akronym dannet av begynnelsesbokstavene i det offisielle navnet på engelsk: North Atlantic Treaty Organization, «Den nordatlantiske traktats organisasjon». Det leses som ett ord og ikke som enkeltbokstaver. På fransk er forkortelsen OTAN dannet av Organisation du traité de l'Atlantique nord og uttales omtrent «ota».

I eksempelet laser står bokstavene for «Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation», «forsterkelse av lyssignaler ved stimulert utstråling». NATO betyr «North Atlantic Treaty Organisation» (Atlanterhavspaktens organisasjon), mens radar betyr «RAdio Detecting And Ranging». BRICS er en samlebetegnelse på Brasil, Russland, India, China (Kina) og Sør-Afrika. Landene ble tidligere omtalt som BRIC før Sør-Afrika kom med i 2011.

Akronymer brukes oftere om grupper av land enn om enkeltstater. Et unntak var FYROM, som Nord-Makedonia ble kalt under Den makedonske navnekonflikten.

Akronymer kan inngå i nye ord og uttrykk: Laserskriver, folkelaser (=folkelaserskriver), fargelaser, radarpar, OPEC-land - også nye akronymer eller forkortelser, for eksempel KNUAN (Kampanjen Norge ut av Nato), LBP (Laser-Beam Printer, laserskriver), CLJ (Color LaserJet), PowerPC (Performance Optimization With Enhanced RISC – Performance Computing) og PReP (PowerPC Reference Platform).

I SMS-språket brukes en rekke akronymer som (iallfall foreløpig) ikke finnes i ordbøkene, for eksempel smesse om å sende SMS-er.[1]

I forkortelser som DNB, DBS, NSB, BBS uttales bokstavene hver for seg, og disse er altså ikke akronymer.

Litterære akronymer kan være de engelske TANSTAAFL (there ain't no such thing as a free lunch) og ASAP (as soon as possible). I Hakkespettbevegelsen i tegneseriene om Donald Duck finner vi mange av dem som spøkefulle konstruksjoner, som «UFFAMEG» (Udadlelig fin forvalter av makt, edelmot og godhet) og «GRRR» (Glimrende, raseren og råfin rekordhund). At det siste var et akronym, viste seg da Donald titulerte en hund som «GRRR». Hunden trodde Donald knurret til ham - og knurret tilbake.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]