Hopp til innhold

Modum Bad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Modum Bad – Gordon Johnsens stiftelse
Org.formStiftelse
Org.nummer970 107 592
Stiftet30. desember 1957[1]
LandNorge
HovedkontorVikersund
Adm.dir.Jorunn Tangen Hole (kst.)
DistriktsleddBuskerud
Grunnlegger(e)Gordon Johnsen
Nettstedwww.modum-bad.no[2]

Modum Bad – Gordon Johnsens stiftelseModum er en norsk, landsdekkende diakonal institusjon for behandling av psykiske lidelser. Den moderne behandlingsInstitusjonen ble opp­rettet i 1957 (den gang som Modum Bads Nervesanatorium). Allerede i 1857 ble det imidlertid åpnet kursted på stedet, ved den såkalte St. Olafs kilde.

Modum Bad – Gordon Johnsens stiftelse har som hovedmål å fremme psykisk helse og livskvalitet gjennom forskning, behandling og forebygging.

Modum Bad har avtale med Helse Sør-Øst om mottak av pasienter til fem kliniske døgnavdelinger med 103 plasser[når?]. Målgruppen er pasienter over 18 år med angst, depresjon, spiseforstyrrelser og traumelidelser. En av avdelingene tilbyr familiebehandling. Virksomheten omfatter også: Voksenpsykiatrisk poliklinikk i Modum, Traumepoliklinikken i Oslo, Forskningsinstituttet, Institutt for Sjelesorg og Kurs og kompetansesenteret og Villa Sana – Seksjon for arbeidshelse.

Med sine over 300 ansatte, fordelt på rundt 225 årsverk, er Modum Bad den tredje største arbeidsplassen i Modum kommune. Institusjonen har i poliklinikker i Vikersund og Oslo.[3]

Modum som gammelt kursted[rediger | rediger kilde]

Legenden om Olav den Helliges kilde[rediger | rediger kilde]

Badegjæster ved St. Olafs bad, Modum, 5te Juli 1895. Fotograf: Daniel Georg Nyblin. Nasjonalbibliotekets bildesamling.
Heinrich Arnold Thaulow ca. 1880.

I henhold til legenden skal kong Olav Haraldsson, den senere Olav den hellige, en gang rundt år 990 ha ridd over moene. Der hvor hesten stopper og sparker i bakken skal det ha sprunget fram en kilde som var jernholdig og helsebringende. Kilden fikk navnet St. Olafs Kilde.[4]

Kursted fra 1857[rediger | rediger kilde]

I 1840 oppdaget verkslegen ved Blaafarveværket i Modum, dr. Heinrich Arnold Thaulow, at vannet i St. Olafs kilde var jernholdig.[4] Etter datidens oppfatning var jernholdig vann helsebringende. Thaulow ønsket å anlegge et kursted ved kilden, men det tok mange år før han klarte å realisere denne planen.[4] Den 17. juni 1857 kunne Thaulow innvie sitt nye kursted.[4] Fra 1860 tok kurstedet også imot utenlandske gjester, og i de påfølgende årene var svært mange av gjestene danske, svenske og finske.[4] Dette førte til at driften kunne utvides, og det var behov for stadig flere bygninger som kunne romme behandlingstilbudet og tilby overnatting og bespisning; per 1903 bestod anlegget av «rundt 30 villaer med 300 værelser, badehus, societetslokaler, kontorer o.s.v.»[4]

På 1850-tallet ble det også reist et sekskantet bygg over St. Olafs kilde, der kurgjestene kunne komme inn og drikke av kildevannet. I 1976 bygget Modum Bad en kirke på samme sted, Olavskirken, som fungerer som den moderne behandlingsinstitusjonens sykehuskapell og konsertlokale.[5][6]

Dagens behandlingsinstitusjon[rediger | rediger kilde]

Behandlingstilbud[rediger | rediger kilde]

Kliniske avdelinger[rediger | rediger kilde]

De kliniske døgnavdelingene har 103 pasientplasser. Behandlingsområdene er angst, depresjon, spiseforstyrrelser og traumelidelser. Modum Bad tilbyr også familiebehandling.

Poliklinikker[rediger | rediger kilde]

Modum Bads voksenpsykiatriske poliklinikk[7] i Vikersund tar i mot alle typer psykiatriske lidelser til diagnostisk vurdering og behandling.

Traumepoliklinikken Modum Bad i Oslo er en spesialisert poliklinikk som tilbyr utredning og behandling av sammensatte traumerelaterte lidelser, primært etter seksuelle overgrep i barndom/ungdom.[3]

Forskningsinstitutt[rediger | rediger kilde]

Forskningsinstituttet[8] har som overordnet mål å drive med «behandlingsforskning med sikte på å utvikle og forbedre institusjonens behandlingsopplegg, forskning i grensefeltet mellom psykiatri og sjelesorg, samt å gi impulser til det øvrige psykiatriske hjelpeapparatet».

Ressurssenteret Villa Sana[rediger | rediger kilde]

Ressurssenteret Villa Sana tilbyr kurs og rådgivning for å fremme god arbeidshelse blant helsepersonell.[9] Tilbudet bygger på en mangeårig erfaring fra rådgivning av leger og tannleger som har vanskeligheter i yrke, samliv eller privatliv. Villa Sana har i dag[når?] avtale med Den norske Legeforening, Tannlegeforeningen og Den norske sykepleierforening.

Historikk[rediger | rediger kilde]

 • 17. juni 1857 – Kurstedet St. Olafs Bad åpnes på Modum. Grunnlegger er legen Heinrich Arnold Thaulow. Kjente gjester som Henrik Ibsen, Edvard Munch, Aasmund O. Vinje og Prins Carl er blant de besøkende ved kurstedet.
 • 1939 – St. Olafs Bad blir solgt til Røde Kors som planlegger å bruke stedet for personer med revmatiske plager.
 • 1944 – Den første appell om reisningen av et kristent hvilehjem og nervesanatorium for «hjelp til mennesker i nød» blir sendt ut av legene Gordon Johnsen og Einar Lundby.
 • 1954 – Institusjonen Det kristne Hvilehjem og Nervesanatorium kjøper Modum Bad, som på den tiden var et kursted for revmatikere, eid av Røde Kors.
 • 1955 – Grunnstenen for Modum Bads Nervesanatorium blir lagt. («Du er gal», sier biskop Eivind Berggrav i en kort replikk til Gordon Johnsen.)
 • 30. desember 1957Modum Bads Nervesanatorium blir offisielt åpnet med plass til 64 pasienter.
 • 1975Institutt for Sjelesorg – Einar Lundbys stiftelse, opprettes som en egen stiftelse, men samarbeider nært med Nervesanatoriet og senere de øvrige enhetene ved Modum Bad
 • 1985Forskningsinstituttet opp­rettes. Instituttets overordnede målsetting er behandlings-forskning med sikte på å utvikle og forbedre institusjonens behandlingsopplegg, forskning i grensefeltet mellom psykiatri og sjelesorg, samt å gi impulser til det øvrige psykiatriske hjelpeapparatet.
 • 1995Voksenpsykiatrisk poli­klinikk blir etablert. Poliklinikken tar imot pasienter med alle typer psykiske lidelser til diagnostisk vurdering og behandling. Opptaksområdet er kommunene Modum, Sigdal og Krødsherad som har ca. 18 500 innbyggere.
 • 1996Samlivssenteret ser dagens lys. Senteret er en forebyggende enhet som har som hovedoppgave å arbeide for gode relasjoner i samliv og familieliv. Gjennom forskning­, utviklingsarbeid og formidling er Samlivssenteret er nasjonalt kompetanse­senter på sitt område.
 • 1998Ressurssenteret Villa Sana blir opprettet. Gjennom kurs og råd­givning gir Villa Sana tilbud til helsepersonell som sliter med problemer i forhold til yrke, samliv, osv.
 • 2000 – Stiftelsen Modum Bads Nervesanatorium opphører, og Nervesanatoriet, Poliklinikken, Samlivs­senteret, Forsknings­instituttet og Ressurssenteret Villa Sana inngår som sidestilte enheter innen Modum Bad – Gordon Johnsens stiftelse.
 • 2002 – Styret vedtar virksomhetens nye visjon og motto: «Modum Bad – en kilde til liv».
 • 2003 – Modum Bads Nerve­sanatorium skifter navn til Modum Bad – Klinikken. All behandlingsvirksomhet med unntak av Poli­klinikken, organiseres i én enhet. Modum Bad skifter logo bygger og opp en egen grafisk profil.
 • 2004 – Eneromsreformen gjennom­føres. Klinikken gjennomgår betydelige strukturelle endringer og blir bestående av seks avdelinger. Stortinget bevilger 2,5 millioner kroner til å bygge opp kompetanse innen rusomsorg og psykiatri på Modum Bad.
 • 2005/2006 – Klinikken øker fra 117 til 127 behandlingsplasser. Økningen henger sammen med en økt satsing på pasienter med rusmisbruk og psykisk sykdom.

Artikler[rediger | rediger kilde]

 • Øystein Sørumshagen (18. juli 2009). «Artikkelserie: Modum Bad». Bygdeposten: 8-9. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Tilbakeblikk». Arkivert fra originalen 2. juni 2014. Besøkt 1. juni 2014. 
 2. ^ GRID-ID grid.458305.f[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ a b «Traumepoliklinikken - Modum Bad i Oslo». Modum Bad. Besøkt 9. april 2024. 
 4. ^ a b c d e f Mellbye, P.A.M. (1903). «Modum Bad». Norges kursteder og deres kurmidler. no: Cammermeyer. s. 107–112. 
 5. ^ «Olavskirken Modum Bad». kulturpunkt.org. KulturIT as. Besøkt 10. april 2024. 
 6. ^ «Du søkte etter Olavskirken». Modum Bad. Besøkt 10. april 2024. 
 7. ^ «Voksenpsykiatrisk poliklinikk». Modum Bad. Besøkt 9. april 2024. 
 8. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 30. mars 2018. Besøkt 11. april 2019. 
 9. ^ Johannessen, Lise B. (17. september 2018). «Villa Sana er 20 år». Tidsskrift for Den norske legeforening. ISSN 0029-2001. Besøkt 9. april 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]