Modum Bad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Modum Bad – Gordon Johnsens stiftelse
Grunnlegger(e)Gordon Johnsen
TypeStiftelse[1]
Org.nummer970 107 592
Stiftet30. desember 1957[2]
LandNorge
HovedkontorVikersund
Adm.dir.Jorunn Tangen Hole (kst.)
DistriktsleddViken
Nettstedwww.modum-bad.no[3]

Modum Bad – Gordon Johnsens stiftelseModum er en norsk, landsdekkende diakonal institusjon for behandling av psykiske lidelser. Institusjonen ble opp­rettet i 1957 (den gang som Modum Bads Nervesanatorium) og har som hovedmål å fremme psykisk helse og livskvalitet gjennom forskning, behandling og forebygging.

Gjennom avtale med Helse Sør- Øst mottar Modum Bad pasienter til fem kliniske døgnavdelinger med 103 plasser. Målgruppen er pasienter over 18 år med angst, depresjon, spiseforstyrrelser og traumelidelser. En av avdelingene tilbyr familiebehandling. Virksomheten omfatter også: Voksenpsykiatrisk poliklinikk i Modum, Traumepoliklinikken i Oslo, Forskningsinstituttet, Institutt for Sjelesorg og Kurs og kompetansesenteret og Villa Sana - Seksjon for arbeidshelse.

Med sine over 300 ansatte, fordelt på rundt 225 årsverk, er Modum Bad den tredje største arbeidsplassen i Modum kommune. Modum Bads visjon er: "En kilde til liv"​.

Kliniske avdelinger[rediger | rediger kilde]

De kliniske døgnavdelingene har 103 pasientplasser. Behandlingsområdene er angst, depresjon, spiseforstyrrelser og traumelidelser. Modum Bad tilbyr også familiebehandling.

Poliklinikkene[rediger | rediger kilde]

Modum Bads voksenpsykiatriske poliklinikk[4] i Vikersund tar i mot alle typer psykiatriske lidelser til diagnostisk vurdering og behandling. Traumepoliklinikken Modum Bad i Oslo, er en spesialisert poliklinikk som tilbyr utredning og behandling av sammensatte traumerelaterte lidelser, primært etter seksuelle overgrep i barndom/ungdom.

Forskningsinstituttet[rediger | rediger kilde]

Forskningsinstituttet[5] har som overordnet mål å drive med «behandlingsforskning med sikte på å utvikle og forbedre institusjonens behandlingsopplegg, forskning i grensefeltet mellom psykiatri og sjelesorg, samt å gi impulser til det øvrige psykiatriske hjelpeapparatet».

Ressurssenteret Villa Sana[rediger | rediger kilde]

Villa Sana[6] Ressurssenteret tilbyr kurs og rådgivning for å fremme god arbeidshelse. Tilbudet bygger på en mangeårig erfaring fra rådgivning av leger og tannleger som har vanskeligheter i yrke, samliv eller privatliv. Villa Sana har i dag avtale med Den norske Legeforening, Tannlegeforeningen og Den norske sykepleierforening.

Historie[rediger | rediger kilde]

Badegjæster ved St. Olafs bad, Modum, 5te Juli 1895. Fotograf: Daniel Georg Nyblin. Nasjonalbibliotekets bildesamling.
Heinrich Arnold Thaulow ca. 1880.

I henhold til legenden skal kong Olav Haraldsson, den senere Olav den hellige, en gang rundt år 990 ha ridd over moene. Der hvor hesten stopper og sparker i bakken skal det ha sprunget fram en kilde som var jernholdig og helsebringende.

 • 17. juni 1857 – Kurstedet St. Olafs Bad åpnes på Modum. Grunnlegger er legen Heinrich Arnold Thaulow. Kjente gjester som Henrik Ibsen, Edvard Munch, Aasmund O. Vinje og Prins Carl er blant de besøkende ved kurstedet.
 • 1939 – St. Olafs Bad blir solgt til Røde Kors som planlegger å bruke stedet for personer med revmatiske plager.
 • 1944 – Den første appell om reisningen av et kristent hvilehjem og nervesanatorium for «hjelp til mennesker i nød» blir sendt ut av legene Gordon Johnsen og Einar Lundby.
 • 1954 – Institusjonen Det kristne Hvilehjem og Nervesanatorium kjøper Modum Bad, som på den tiden var et kursted for revmatikere, eid av Røde Kors.
 • 1955 – Grunnstenen for Modum Bads Nervesanatorium blir lagt. («Du er gal», sier biskop Eivind Berggrav i en kort replikk til Gordon Johnsen.)
 • 30. desember 1957Modum Bads Nervesanatorium blir offisielt åpnet med plass til 64 pasienter.
 • 1975Institutt for Sjelesorg – Einar Lundbys stiftelse, opprettes som en egen stiftelse, men samarbeider nært med Nervesanatoriet og senere de øvrige enhetene ved Modum Bad
 • 1985Forskningsinstituttet opp­rettes. Instituttets overordnede målsetting er behandlings-forskning med sikte på å utvikle og forbedre institusjonens behandlingsopplegg, forskning i grensefeltet mellom psykiatri og sjelesorg, samt å gi impulser til det øvrige psykiatriske hjelpeapparatet.
 • 1995Voksenpsykiatrisk poli­klinikk blir etablert. Poliklinikken tar imot pasienter med alle typer psykiske lidelser til diagnostisk vurdering og behandling. Opptaksområdet er kommunene Modum, Sigdal og Krødsherad som har ca. 18 500 innbyggere.
 • 1996Samlivssenteret ser dagens lys. Senteret er en forebyggende enhet som har som hovedoppgave å arbeide for gode relasjoner i samliv og familieliv. Gjennom forskning­, utviklingsarbeid og formidling er Samlivssenteret er nasjonalt kompetanse­senter på sitt område.
 • 1998Ressurssenteret Villa Sana blir opprettet. Gjennom kurs og råd­givning gir Villa Sana tilbud til helsepersonell som sliter med problemer i forhold til yrke, samliv, osv.
 • 2000 – Stiftelsen Modum Bads Nervesanatorium opphører, og Nervesanatoriet, Poliklinikken, Samlivs­senteret, Forsknings­instituttet og Ressurssenteret Villa Sana inngår som sidestilte enheter innen Modum Bad – Gordon Johnsens stiftelse.
 • 2002 – Styret vedtar virksomhetens nye visjon og motto; «Modum Bad – en kilde til liv».
 • 2003 – Modum Bads Nerve­sanatorium skifter navn til Modum Bad – Klinikken. All behandlingsvirksomhet med unntak av Poli­klinikken, organiseres i én enhet. Modum Bad skifter logo bygger og opp en egen grafisk profil.
 • 2004 – Eneromsreformen gjennom­føres. Klinikken gjennomgår betydelige strukturelle endringer og blir bestående av seks avdelinger. Stortinget bevilger 2,5 millioner kroner til å bygge opp kompetanse innen rusomsorg og psykiatri på Modum Bad.
 • 2005/2006 – Klinikken øker fra 117 til 127 behandlingsplasser. Økningen henger sammen med en økt satsing på pasienter med rusmisbruk og psykisk sykdom.

Artikler[rediger | rediger kilde]

 • Øystein Sørumshagen (18. juli 2009). «Artikkelserie: Modum Bad». Bygdeposten: 8-9. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Vedtekter
 2. ^ «Tilbakeblikk». Arkivert fra originalen 2. juni 2014. Besøkt 1. juni 2014. 
 3. ^ GRID-ID grid.458305.f[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ https://www.modum-bad.no/dagtilbud/poliklinikk/
 5. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 30. mars 2018. Besøkt 11. april 2019. 
 6. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 21. april 2019. Besøkt 10. april 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]