Southampton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Southampton, England»)
Southampton

Kart over Southampton
Vist i England

LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
RegionSørøst-England
Adm. grevskapEnhetlig myndighet
Seremonielt grevskapHampshire
StatusBy (city) og distrikt
Adm. senterSouthampton
PostnummerSO
Retningsnummer0238
Areal51,81 km²
Befolkning253 651 (2011)
Bef.tetthet4 895,79 innb./km²
ONS-kode00MS
Kart
Southampton
50°54′24″N 1°24′16″V

Southampton er en by og et distrikt i det sørøstlige England. Den ligger omtrent midt mellom Portsmouth og Bournemouth. Byen var tidligere en del av Hampshire, men siden 1. april 2012 har den vært administrert som en enhetlig myndighet. I henhold til folketellingen i 2011 hadde byen en befolkning på 253 651 innbyggere.[1]

Forsteder i Southampton, blant Annet Bassett, Bitterne, Millbrook, Shirley, Swaythling, Wollston

Byen ble kraftig bombet under andre verdenskrig, og mange historiske bygninger ble ødelagt. Deler av den gamle bymuren er bevart, samt byporten Bargate i nordenden av muren.

Universitetet i Southampton og Southampton Solent University (tidligere Southampton Institute) er de fremste lære- og forskningssentrene i byen. Ordnance Survey, det britiske kartverket, har sitt hovedkvarter i Southampton.

Havnen er den viktigste på Englands sørkyst, og brukes både til kommersiell trafikk og til fritidsbåter.

Byens fotballag er Southampton FC, kjent som The Saints. Det var en av lagets spillere, Charles William Miller, som grunnla Brasils første fotballklubb.

Historie[rediger | rediger kilde]

Southampton og Portsmouth ca. 1888

Man har funnet spor etter bosetninger fra steinalderen i området, men den første permanente bebyggelsen er fra romersk tid. Byen var da kjent som Clausentum, og var havneby for Winchester og Salisbury.

Angelsakserne flyttet sentrum over elven Itchen, til stedet hvor byen ligger nå. Southampton fortsatte å være en viktig havn. I 1014 skal Knut den store ha slått den angelsaksiske kongen Ethelred den rådville. Det var under dette slaget Knut sies å ha kommandert tidevannet til å stoppe. Etter normannernes erobring av England ble Southampton den viktigste havnen for transport mellom Winchester, som var Englands hovedstad i en periode, og Normandie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Southampton (Southampton»), City Population

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]