Sigurd Bratlie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Sigurd Rudolf Guldbrandsen Bratlie
P2-8 Sigurd.jpg
Født27. juli 1905
Nordstrand i Oslo
Død24. januar 1996 (90 år)
Beskjeftigelse Predikant, skredder
Nasjonalitet norsk

Sigurd Rudolf Guldbrandsen Bratlie (født 27. juli 1905Søndre Nordstrand i Oslo, død 24. januar 1996) var en norsk predikant. Han var også forstander for det internasjonale trossamfunnet Brunstad Christian Church, også kjent som Smiths venner, fra 1976 og fram til sin død.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Oppvekst og utdanning[rediger | rediger kilde]

Sigurd Bratlie ble født 27. juli 1905 på Søndre Nordstrand i Oslo, som yngstemann av ni barn og sønn av Gulbrand Gulbrandsen og Julie Alette Nielsdatter. Han vokste opp i et kristent hjem på Bratlie Gård, med foreldre som var aktive innenfor misjonsarbeid. I en alder av ni år omvendte han seg til Gud. Etter å ha gått på folkeskolen, begynte han på Otto Treiders Handelsskole hvor han tok eksamen i 1920. Høsten samme år endret han helt yrkesretning, og begynte på Forskolen for Skreddere for å bli skredder.

Brunstad Christian Church[rediger | rediger kilde]

Bratlie kom i kontakt med Brunstad Christian Church i en alder av 15 år gjennom en gutt han gikk i klasse med på handelsskolen, som hadde jevnlig kontakt med Edwin Bekkevold, som da var leder av menigheten i Oslo. Bratlie ble kjent med blant andre Bekkevold og flere ungdommer fra Brunstad Christian Church. I lærlingtiden som skredder, brukte han mange av matpausene sine til å dra til Bekkevold for å samtale med ham.

1930- og 1940-tallet[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1920-tallet opplevde Sigurd Bratlie å ha mye kontakt med flere fremtredende personer fra Brunstad Christian Church, blant andre grunnleggeren Johan Oscar Smith og hans medarbeider Elias Aslaksen. Bratlie begynte å reise mye, og når han var bortreist livnærte han seg ved å ta på seg skredderoppdrag.

I 1929 flyttet han til Stockholm for å fullføre sin skredderutdannelse ved Stockholms Tillskärare-Akademi. Samme året skrev han sin første artikkel i menighetsbladet Skjulte Skatter. Stykket, som het «Guds nåde skal ikke være forgjeves», var det første stykket av over 630 artikler han skrev for Skjulte Skatter frem til 1990-tallet, foruten 14 bøker og nærmere 40 000 brev og postkort til kontakter rundt omkring i verden. Blant hans mest kjente bøker er Nåden i Jesus Kristus og Bruden og Skjøgen og de siste tider.

I november 1930, i en alder av 25 år, ble Bratlie spurt av Johan O. Smith og Elias Aslaksen om han kunne reise til København for å arbeide for menigheten der. Bratlie bodde derfor i Danmark i fem år, frem til 1935. I Danmark misjonerte Bratlie en del sammen med Theodor Ellefsen, en av Johan O. Smiths første medarbeidere. I Danmark kom de blant andre i kontakt med dansken Georg Riis Pedersen, som ble leder i København etter at Bratlie flyttet tilbake til Norge.

I tiden fra 1935 til han giftet seg i 1944 reiste han mye i Norge og til København for å misjonere sammen med Elihu Pedersen og Aksel J. Smith. Blant stedene han oppholdt seg over kortere eller lengre tid i Norge var: Koppang, Hønefoss, Brevik, Kristiansand, Trysil, Trondheim, Bagn, Stavanger, Hedalen, Austrheim, Egersund, Hommersåk og Holmedal.

Familieliv[rediger | rediger kilde]

Den 27. mai 1944 giftet Sigurd Bratlie seg med Rakel Smith, datter av Johan O. Smith. De bodde på Bryn frem til 1953, og flyttet så til Grefsen hvor de bodde resten av livet. I 1952 fikk de en sønn, Sigurd Johan. Rakel hjalp sin mann med det han skrev, også på tysk og engelsk, og hun leste igjennom stykker og bøker for å korrigere skrivefeil og innhold.

Sigurd Bratlies eneste barn, Sigurd Johan Bratlie, er leder for Brunstad Christian Churchs publiseringsselskap Stiftelsen Skjulte Skatters Forlag.

Internasjonal misjonsvirksomhet[rediger | rediger kilde]

Det første tiåret etter at Bratlie giftet seg, misjonerte han mye i Sverige. Og fra slutten av 1950-tallet bedrev han stor reisevirksomhet i resten av Europa hvor han kom i kontakt med mange mennesker, som i dag er grunnlaget for mange menigheter på det europeiske kontinent. Denne virksomheten begynte i stor grad ved deltakelse på stevner i Leonberg i Syd-Tyskland hvor blant andre Aslaksen, Smith og Bratlie fikk mulighet til å tale.

På 1960-tallet og utover, reiste også Bratlie utenfor Europa, blant annet til Nord-Amerika, Asia, Afrika og Sør-Amerika. Dette førte til kontakter og menigheter på alle verdensdeler.

Ledelsen for Brunstad Christian Church[rediger | rediger kilde]

Da Elias Aslaksen døde i 1976 overtok Bratlie som leder for Brunstad Christian Church. Han hadde dette ansvaret i 20 år, frem til sin død i 1996. I denne perioden virket han også aktivt som misjonær i mange land.

Fengslet i Bagdad[rediger | rediger kilde]

17. november 1978 ble Bratlie arrestert i Bagdad i Irak,[1] siktet for ulovlig møtevirksomhet. Han satt i irakiske fengsler i 143 dager uten tiltale, og saken fikk stor oppmerksomhet i norsk presse og fra den daværende regjeringen til statsminister Odvar Nordli. Bakgrunnen for arrestasjonen var en økt beredskap fra Irak ifm. den politiske utvikling i Midtøsten, og særlig egyptere ble mistenkeliggjort som en følge av Egypts fredsforhandlinger med Israel. Bratlie var blitt invitert til Bagdad av den egyptiske atomforskeren Sobhi Youssef som var ansatt ved universitetet i Bagdad og arbeidet med landets satsing på kjernefysikk.[2] Etter et kristelig møte som Bratlie avholdt i Bagdad, ble mange kristne arrestert, deriblant Bratlie og Youssef.[3] Blant de arresterte var over hundre irakere, et tjuetalls egyptere, samt sytten europeiske statsborgere,[4] blant annet fra Vest-Tyskland, Storbritannia og Sveits.[5] Det irakiske regimet ville lenge ikke vedgå å ha Bratlie i sin arrest.[6]

Etter innsats fra bl.a. daværende utenriksminister Knut Frydenlund,[7] statssekretær Thorvald Stoltenberg, stortingsrepresentant Finn Kristensen og Yvonne Huslid, ble Bratlie satt fri påsken 1979. Huslid var vel kjent med de arabiske kulturer og regimer fra sin tid som journalist i regionen, og klarte med sine kontakter å få en avtale med Saddam Hussein som den gang var leder for den hemmelige irakiske politistyrken. Fengslingen satte trosbevegelsen i fokus i aviser, radio og på fjernsyn. Kong Olav engasjerte seg også for Bratlies løslatelse, og 10. april 1979 sendte han telegram til Iraks president Ahmad Hasan al-Bakr og ba om at Bratlie skulle bli benådet.[8] Like etter at Bratlie var kommet hjem søkte han audiens hos Kong Olav og takket ham for hans bidrag.[9]

Yvonne Huslid returnerte siden til Bagdad for å få frigjort de andre kristne fangene, og lyktes også med dette. Flere av disse var blitt utsatt for omfattende tortur, og Sobhi Youssef døde senere av ettervirkningene av denne torturen. Sigurd Bratlie fortalte lite om hvilken behandling han hadde fått under avhørene.

Begravelse[rediger | rediger kilde]

Sigurd Bratlie døde 24. januar 1996, og ble begravet fra Brunstad 31. januar. Det var over 3000 personer til stede under begravelsen, hvorav over en tredjedel var fra land utenfor Norge (hovedsakelig fra USA / Canada og Europa).[10] Begravelsen ble dekket av norsk fjernsyn, radio og aviser, og Utenriksdepartementet var representert ved blant andre Thorvald Stoltenberg. Ifølge Sandefjords Blad var dette i 1996 den største begravelsen i Norge siden Kong Olavs begravelse i 1991.

Kåre Johan Smith overtok som verdensleder av Brunstad Christian Church etter Sigurd Bratlie.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Sigurd Bratlie skrev mange stykker til Brunstad Christian Churchs blad Skjulte Skatter, og har skrevet tre av sangene i menighetens sangbok Herrens Veier. Han skrev også flere bøker og traktater.

Oversikten er ufullstendig.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk prest arrestert, VG, 28. november 1978 «Den 73 år gamle norske presten Sigurd Bratlie ble arrestert i Bagdad i Irak for ti dager siden under et religiøst friluftsmøte.»
  2. ^ Alvorlige anklager mot Bratlie: Uskyldig offer, VG, 25. januar 1979 «Sigurd Bratlie var på besøk hos den egyptiske atomfysikeren Shai Youssef, som var ansatt ved universitetet i Bagdad.»
  3. ^ Bratlies skjebne: Lang tid før avgjørelse, VG, 26. januar 1979 «Sigurd Bratlies atomfysikervenn, egypteren Shabi Youssef, er blant de utlendinger det irakiske sikkerhetspolitiet mener har stått bak ulovlig utdeling av religiøse og politiske skrifter.»
  4. ^ Bratlies skjebne: Lang tid før avgjørelse, VG, 26. januar 1979 «Over hundre irakere og et tyvetalls egyptere ble arrestert i en omfattende sikkerhetsoperasjon i midten av november - i tillegg til de 17 europeerne.»
  5. ^ Taust om Bratlie, VG, 22. februar 1979 «Norge skal også være med i en fellesaksjon sammen med Vest-Tyskland, Storbritannia og Sveits. Disse landene har statsborgere fengslet i forbindelse med samme sak.»
  6. ^ Den savnede Sigurd Bratlie: Må ha medisiner, VG, 1. desember 1978 «De irakiske myndigheter har for øvrig ennå ikke villet innrømme at Bratlie er i deres varetekt.»
  7. ^ Ambassadør til Bagdad, VG, 16. desember 1978 «Utenriksminister Knut Frydenlund har nå tatt et personlig initiativ i saken, og med seg i kofferten har ambassadør Knudsen et brev fra Frydenlund, som skal overrekkes den irakiske utenriksministeren.»
  8. ^ Bratlie vil takke kongen, VG, 17. april 1979 «I et brev kongen sendte til den irakske president 10. april, bad han om at Bratlie måtte bli benådet ved at straffen ble redusert til den tid Bratlie allerede hadde sittet i fengsel.»
  9. ^ Bratlie takket Kongen, VG, 24. april 1979
  10. ^ 3000 til Brunstad i Bratlies begravelse, Tønsbergs Blad 31. januar 1996

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]