Bydel Søndre Nordstrand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bydel Søndre Nordstrand

Kart over

LandNorge Norge
FylkeOslo
StatusBydel
Areal18,42 km²
Befolkning37 913
Bef.tetthet2 058,3 innb./km²
ForgjengerBydel Søndre Nordstrand (1988-2003)

Bydel Søndre Nordstrand
59°50′18″N 10°47′49″E

Bydel Søndre Nordstrand er en administrativ bydel i Oslo. Bydelen har 37 913 innbyggere (2015)[1] og er med sine 18,4 km² Oslos største bydel i areal.

Boforholdene på Søndre Nordstrand er blant byens beste, da botettheten er Oslos laveste med 1,9 per dekar. Søndre Nordstrand er, etter Nordstrand, bydelen med størst grøntarealer. Dette kan også forklare hvorfor bare 1,5 % av befolkningen er plaget av trafikkstøy (mot 6,8 % i Oslo totalt).

Bydelens logo er en steinbro og symboliserer at man ønsker å skape en bro mellom de forskjellige kulturene man finner i bydelen. Logoen refererer til Ljabru, en gammel steinbro som krysser Ljanselva i Hauketokrysset. Elva utgjør bydelsgrensen mellom Søndre Nordstrand og bydel Nordstrand, med unntak av at områdene Øvre Ljanskollen og Leirskallen (som ligger syd for elva) tilhører bydel Nordstrand.

Strøk og utbygging[rediger | rediger kilde]

Bydelens strøksammensetning er geografisk og historisk delt i to, en vestlig og østlig del, med et 500 meter bredt skogsområde (noe smalere i nord) mellom dem. I den vestlige delen ligger Østfoldbanen (den ble lagt i nåværende trasé i 1925) og man har noe noe eldre småhusbebyggelse/rekkehus på Hauketo og Prinsdal. På 1980-tallet ble også drabantbyen Holmlia utbygget. Kollektivmessig har man jernbanestoppene Hauketo stasjon, Holmlia holdeplass og Rosenholm holdeplass. Denne delen grenser til Oppegård kommune i sør, og har Stamvei E18.svg Mosseveien gjennom seg.

Den østlige delen består av tidligere store gårder som lå under jordbruksbygda Klemetsrud som f.eks: Mortensrud, Lofsrud, Li-gårdene, Børndal, Bjørnholt, Gjersrud og Stensrud. Dette har i dag blitt til drabantbyene/strøkene som alle ble utbygd på 1980-tallet: Mortensrud m/Lofsrud, Bjørndal, Dal/Brenna, og det planlagte utbyggingsområdet Gjersrud-Stensrud som er planlagt med 4000-5000 boliger. Her ble Østensjøbanen forlenget til Mortensrud stasjon i 1997, og videre forlengelse vurderes. Denne delen grenser til Ski kommune i sør, og har Stamvei E6.svg gjennom seg. Det foregår for tiden (mai 2012) en fortsatt kraftig utbygging av boliger på Mortensrud og Bjørndal. Og på Mortensrud bygges et nytt nærsenter ved siden av det allerede eksisterende Senter Syd, slik at Mortensrud nå vil framstå som det overlegent største senter for handel i Søndre Nordstrand.

Bydelen har ikke et eget sentrum, og kommunikasjonsmulighetene på tvers i bydelen er få. Dette gjør at bydelen kan framstå som noe oppstykket, med store befolkningsmessige ulikheter mellom de ulike drabantbyene.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Bydel Søndre Nordstrand har en unik befolkningssammensetning.

Den nye bebyggelsen påvirket demografien sterkt: Befolkningen økte med 80 % i 7-årsperioden 1986 – 1993[2], og gjorde også Søndre Nordstrand til Oslos «yngste» bydel: 1/3 av bydelens befolkning er under 20 år. Befolkningen har et lavere utdanningsnivå enn snittet i Oslo, og over 10 % av Søndre Nordstrands beboere er berørt av sosialhjelp (her er ektefelle og barn inkludert).

Søndre Nordstrand er samtidig den bydelen i Oslo med størst minioritetsbefolking i forhold til innbyggertallet. 41,2 % av innbyggerne i Søndre Nordstrand har en ikke-vestlig bakgrunn per 2008. I april 2012 var andelen innbyggere med utenlandsk bakgrunn passert 49 prosent, og bydelen ventes å bli, eller har allerede blitt, den første med flertall av førstegenerasjonsinnvandrere og deres barn.

Bydelen har forøvrig hovedstadens høyeste andel personer med handikap. Dette kan forklares av bydelens gode boforhold og tilrettelegging for denne type behov.

Politikk[rediger | rediger kilde]

I likhet med Oslos 14 andre bydeler har Søndre Nordstrand et direkte valgt bydelsutvalg. Bydelsutvalget har ansvaret for fordelingen av bydelens midler samt å gi politiske føringer til bydelsadministrasjonen.

Søndre Nordstrand har generelt sett en lav valgdeltakelse. I lokalvalget 2007 møtte bare 54,4 % av de stemmeberettigede fram, og særlig venstresiden ser ut til å lide av at deres potensielle velgere ikke deltar.

I perioden 2011-2015 ser Søndre Nordstrand bydelsutvalg mandatfordeling slik ut:

  • Ap: 8
  • FrP: 1
  • SV: 1
  • H: 4
  • V: 1

I forkant av alle bydelsutvalgets møter behandles sakene i komitéene. Søndre Nordstrand har tre komitéer: Kultur og oppvekst, Helse og sosial, og Bygg og teknisk komité. Det er i forkant av disse møtene at befolkningen kan yte størst mulig innflytelse på beslutningene som tas. Likevel er det størst oppmøte i bydelsutvalgets «åpne halvtime», hvor privatpersoner eller representanter for ulike organisasjoner har muligheten til å henvende seg til lokalpolitikerne og den lokale pressen.

Bydelspolitikken dekkes først og fremst av Nordstrands Blad, som har en egen utgave for bydelen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Befolkningen etter bydel, delbydel, grunnkrets, kjønn og alder:http://statistikkbanken.oslo.kommune.no/webview/
  2. ^ Bydel Søndre Nordstrand > Vår bydel

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]