City of Bradford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen omhandler distriktet City of Bradford. For informasjon om selve byen, se Bradford.
City of Bradford
Bradford City Town Hall.jpg

Kart over City of Bradford
Vist i England

LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
RegionYorkshire og Humber
Adm. grevskapSelvstyrt
Seremonielt grevskapWest Yorkshire
StatusDistrikt og (city)
Grunnlagt1. april 1974
Adm. senterBradford
Areal366,42 km²
Befolkning522 452 (2011)
Bef.tetthet1 425,83 innb./km²
ONS-kode00CX
Kart
City of Bradford
53°47′31″N 1°45′14″V

City of Bradford er et administrativt distrikt med status som city i West Yorkshire i England. Det har navn etter den største byen i distriktet, Bradford, som også er administrasjonssenter.

Med omkring 528 155 innbyggere i 2014[1] er distriktet det fjerde største i England etter befolkningstall. Det utgjør del av West Yorkshires urbane område, konurbasjonen (sammenvoksing av byer til ett byområde) som per 2001 hadde en befolkning på 1,5 millioner[2] og byen er en del av Leeds-Bradford Larger Urban Zone (LUZ) som med en befolkning på 2 393 300 innbyggere er den tredje største i Storbritannia etter London og Manchester.[3]

Distriktet fikk sine nåværende grenser den 1. april 1974, da det gamle grevskapsdistriktet Bradford ble slått sammen med Keighley, Beildon, Bingley, Denholme, Ilkley, Shipley, Silden, deler av Queensbury and Shelf og deler av Skipton landdistrikt.

Det nasjonale mediemuseum. 2006

City of Bradford har arkitektur som har særskilt eller historisk betydning, det mest av den ble bygget av local stein, med 5 800 listet som verneverdig og 59 landskapsområder som er vernet.[4] Mønsterlandsbyen Saltaire som ligger ved elven Aire og Leeds og Liverpoolkanalen ble i 2001 listet av UNESCO som et verdensarvsted. Sentrale Bradford vokste fram til prominens på 1800-tallet som et internasjonalt senter for tekstilindustri, særskilt ull. Områdets tilgang til kull, jernmalm og bløtt vann har bidratt til Bradfords vekst som senter for fabrikasjon og ferdigstilling, og etter hvert som tekstilindustrien vokste, førte det samtidig til en voldsom vekst i befolkningen og ble en stimulans til offentlige investeringer. Imidlertid har Bradford møtte tilsvarende utfordringer som den øvrige post-industrielle områdene i nordlige England, inkludert avvikling av industri, boligproblemer, og økonomisk depresjon. Ull og tekstiler er fortsatt viktig for byens økonomi, men dagens raskest voksende sektorer er informasjonsteknologi, finanstjenester, digitale industrier, kulturindustri, turisme og hovedkvarter for varehandel, og distribusjon. Bradfords omdømme som et senter for høyteknologi, vitenskapelig og databasert industri er voksende, og bygger på en lang tradisjon av innovasjon, høykvalifisert personell og kvalitetsprodukter.

Steder i distriktet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]