Robert Owen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Owen

Robert Owen, født 14. mai 1771 i Newtown, Montgomeryshire, Wales, død 17. november 1858 samme sted, var en britisk industrieier og samfunnsreformator.

Owen forsøkte å gjøre sitt bomullspinneri i New Lanark, South Lanarkshire, Skottland, til en mønsterfabrikk, der arbeiderklassens leve- og arbeidsforhold skulle forbedres vesentlig og der arbeid, fritid og undervisning skulle harmonere med hverandre. Blant annet ble arbeidernes lønn forhøyet og arbeidstiden forkortet. Bostedene ble forbedret og drukkenskap bekjempet. Det ble også satset på helsevesen og oppfostringen av barna.

New Lanark er en av fire steder i Skottland på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder («Verdensarven») . I New Harmony i Indiana, USA gjorde Owen og hans medarbeidere i 1825 et praktisk forsøk på å skape et frihetlig sosialistiske idealsamfunn – de grunnla en mønsterkoloni, der menneskene frivillig skulle leve i harmoni og likhet. Forsøket mislyktes imidlertid.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Cole, G. D. H: Den sosialistiske tenkningens historie. Bind I. Forløperne, 1789-1850 (Nisus Forlag, 2013).
  • Goodwin, Barbara, Social science and utopia: Nineteenth-century models of social harmony. (1978)


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

politikerDenne politiker- og filosofirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.