Hopp til innhold

Vadvetjåkka nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vadvetjåkka nasjonalpark
LandSverige
Ligger iKiruna[1]
OmrådeLappland
Nærmeste bosetningKiruna
Areal26,3 km²
Opprettet1920
Kart
Vadvetjåkka nasjonalpark
68°32′29″N 18°25′58″Ø

Vadvetjåkka nasjonalpark (fra nordsamisk Vádvečohkka) er en nasjonalpark i Kiruna kommune i landskapet Lappland i Sverige. Den ligger nordvest for Torneträsk ved riksgrensen mot Norge. Nasjonalparkens areal er 26,3 kvadratkilometer, fordelt på fjellbjørkeskog, isbreer, myr, innsjøer og snaufjell.

Vadvetjåkka er Sveriges nordligste nasjonalpark og ble opprettet i 1920. Hensikten var å bevare et høynordisk fjellandskap i sin naturlige tilstand.

På nyere kart staves nasjonalparkens navn med nordsamisk ortografi: Vádvečohkka.

Vadvetjåkka nasjonalpark er oppkalt etter fjellryggen som dominerer topografien i området. På begge sider av denna fjellryggen går det dalfører i retning nord-sør. Nasjonalparken omfatter fjellryggen, dalene og elvedeltaet som ligger nedenfor fjellets sørhelling.

Vadvetjåkka er vanskelig tilgjengelig. Nasjonalparken kan nås via en sti fra Pålnoviken ved Torneträsk, dit det går regulære båtturer fra Björkliden eller Abisko. Enklest er dog å gå ut fra E 10 ved Låktatjåkka stasjon, hvor det går en 12 kilometer lang tursti fram til nasjonalparken.

Vadvetjåkkas fjellgrunn består for det meste av lettforvitret kalkstein, som viser seg som store strenger langs fjellryggens sider. I kalksteinsstrengene finnes noen av Sveriges største karstgrotter, blant annet den dypeste på 155 meter.

Nasjonalparkens klima er påvirket av den geografiske beliggenheten nær Atlanterhavet. Himmelen er oftest skyet og nedbørsmengdene er meget store. Mange snøfelt smelter heller ikke bort i løpet av sommeren, hvilket har gjort Vadvetjåkka til landets laveste fjell med isbreer på fjellsidene. Vanligvis påtreffes isbreer i de svenske fjellene på høyder over 1600 meter over havet, men på grunn av det havsnære klimaet har de kunnet vokse på Vadvetjåkka som bare er 1248 meter høyt.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Protected Areas (National Parks), nvpub.vic-metria.nu, utgitt 18. desember 2015, besøkt 20. januar 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]