Queen’s House

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Queen's House
Queen's House, Greenwich
Generelt
StedGreenwich, sørøstlige London, England
Byggeår1616-1635
Arkitektur
ArkitektInigo Jones
Beliggenhet
Kart
Queen's House
51°28′52″N 0°00′14″V

Queen's House er er et tidligere kongelig palass i Greenwich, bygget mellom 1616 og 1635, den gang noen få km nedover elven Themsen fra London, og er nå et distrikt i byen. Dets arkitekt var Inigo Jones, og for ham var det et avgjørende oppdrag tidlig i hans karrière. Det var bestilt for dronning Anna av Danmark, ektefelle av kong Jakob I av England. Queen's House er et av de viktigste bygninger i engelsk arkitekturhistorie, den første gjennomførte klassiske bygning som reist i landet.[1] Det var Jones’ første store oppdrag etter han kom tilbake fra sin grand tour (1613–1615)[2] hvor han hadde tatt til romersk, renessanse og palladiansk arkitektur i Italia.[3]

En del tidligere engelske bygninger, slike som Longleat og Burghley House, hadde lånt elementer fra klassisk arkitektur, men disse var begrenset til mindre detaljer og ikke benyttet på en systematisk måte, eller at bygningen var en blanding av flere ulike stilretninger.[4] I tillegg var formen på disse bygningene ikke preget av en forståelse av de klassiske forgjengerne. Queen's House ble opplevd som bortimot revolusjonerende for samtidens engelske øyne. Jones er gitt æren for å ha innført palladiansk arkitekur ved byggingen av Queen's House, skjønt det avviker fra de matematiske begrensningene til Palladio, og det er sannsynlig at den umiddelbare forløperen for det H-formede grunnplanet er Villa Medici i Poggio a Caiano av Giuliano da Sangallo.[5]

Dagens bygning er en vernet bygning i klasse I og et vernet historisk monument, en status som også omfatter det 35 meter brede, aksiale utsikten til elven Themsen. Huset danner nå en del av Det nasjonale maritime museum og benyttes til å stille ut museets betydelig samling av maritime malerier og portretter. Det hadde funksjonen som et VIP-senter under sommer-OL 2012 i London.[6][7]

Historie[rediger | rediger kilde]

Queens House 2006.

Palasset ble reist som et tillegg til Palace of Placentia i Greenwich. Det eldre palasset var i murstein og en langt enklere stil, og det hvite Queen's House i en fremmed stil må ha gitt en dramatisk kontrast i samtiden. Bygningen var ment for dronningens indre krets. Bare syv år etter at den stod ferdig, i 1642, brøt den engelske borgerkrig ut og hoffkulturen som var begrunnelsen for dets eksistens ble feiet bort.

Queen's House fortsatte å være en offentlig bygning. Det ble blant annet brukt da admiral Robert Blake ble lagt på lit-de-parade i 1657. Det eldre palasset ble gradvis revet fra 1660-årene til 1690-årene, og ble erstattet av Greenwich Hospital, nå Old Royal Naval College. Maria II beordret at Queen's House skulle beholde den utsikten mot Themsen som man fikk etter riving av Palace of Placentia, og dette la rammer for Christopher Wrens design av sykehuset. Det komplekset av bygninger som strekker seg fra Themsen til Greenwich Park var en viktig årsak til at UNESCO i 1997 satte opp det maritime Greenwich på verdensarvlisten.

Fra 1806 ble det drevet skole for barn av sjømenn i Queen's House, i tilknytning til sjømannshospitalet. Fra 1892 ble Royal Hospital School formelt opprettet der. Dette førte til at man trengte mer plass til internated, og fra 1807 ble det bygget to fløyer i øst og vest som ble knyttet til huset med kolonnader. Ytterligere utvidelser kom i årene frem til 1876. I 1933 ble skolen flyttet til Holbrook i Suffolk.

I 1934 vedtok Parlamentet å opprette National Maritime Museum i Queen's House, og dette ble åpnet i 1937. Fra 1986 til 1999 ble det utført restaurering, og det meste av bygningen brukes som utstillingslokale for museets store samling av malerier, og som lokaler for offentlige og private tilstelninger. Det er normalt åpent for publikum hver dag.

Hagen rett sør for huset ble gjenopprettet mot slutten av 1870-årene etter at man hadde anlagt en tunnel mellom stasjonene Greenwich og Maze Hill. Tunnelen var det siste stykket av London and Greenwich Railway som ble konstruert før åpningen i 1878.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Risen, Clay (2016): «Queen's House Restoration», Architect Magazine
  2. ^ Betegnelsen «Grand Tour», på norsk kalt for en dannelsesreise, var ukjent fram til rundt 1670, men i all vesentlighet reiste han på studietur i Tyskland, Italia og Frankrike, og tok til seg mange av elementene av det senere begrepet.
  3. ^ «Queen's House» Arkivert 30. januar 2018 hos Wayback Machine., OpenBuildings
  4. ^ Pevsner, Nikolaus (1970): An outline of European architecture. Penguin Books, ISBN 978-0140201093, s. 304–310
  5. ^ Allinson, Kenneth (2008): Architects and Architecture of London, Routledge, s. 42
  6. ^ «Case Studies» Arkivert 30. januar 2018 hos Wayback Machine., FES Group
  7. ^ «Queen's House», Vipauk.org

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]